Promeniti američku proceduru za ulazak u rat

Dva bivša američka državna sekretara Džejms Bejker i Voren Kristofer predložila su da Sjedinjene Države izmene proceduru odlučivanja o ulasku u rat, kako bi se obezbedio veći uticaj Kongresa prilikom donošenja takvih odluka.

Prema američkom Ustavu, predsednik je vrhovni komandant oružanih snaga, a Kongres kontroliše finansiranje ratnih operacija.

Bejker i Kristofer smatraju da bi američki predsednik trebalo da ima zakonsku obavezu da se konsultuje sa Kongresom pre nego što pošalje vojnike u oružani sukob na duže od nedelju dana, a da bi Kongres to mogao da odobri ili ne odobri u roku od 30 dana, prenosi "Glas Amerike".

Dvojica bivših državnih sekretara predvodili su jednogodišnji rad na studiji Nacionalne komisije za ratna ovlašćenja. Komisija veruje da bi Rezoluciju o ratnim ovlašćenjima iz 1973. godine, koja je bila odgovor na Vijetnamski rat, trebalo promeniti, jer je neefikasna i nije u skladu sa Ustavom.

U studiji se predlaže osnivanje Mešovitog kongresnog konsultacionog odbora, koji bi bio sastavljen od članova oba doma Kongresa.

"Zakon bi dao Kongresu mesto za stolom prilikom odlučivanja da li da se ide ili da se ne ide u rat - ne samo mesto za stolom već i trajno, profesionalno osoblje i pristup svim raspoloživim obaveštajnim podacima.", kaže Voren Kristofer.

Bejker je rekao da plan nije usmeren protiv bilo kog konflikta u koji su SAD bile umešane, dok je član komisije, bivši republikanski senator Li Hamilton, rekao da se nada da će Kongres usvojiti taj zakonski predlog i da će ga predsednik potpisati iduće godine.

Bejker je bio državni sekretar u vreme predsednika Džordža Buša, oca sadašnjeg predsednika, dok je Voren Kristofer bio na istoj funkciji u vreme Bila Klintona.

Prema najnovijoj anketi, 79 odsto Amerikanaca smatra da bi predsednik trebalo da bude obavezan da traži odobrenje Kongresa pre nego što pošalje trupe u borbu van SAD.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи