Читај ми!

Kristerson dobio mandat za formiranje vlade Švedske

Ulf Kristerson, lider desničarskog bloka koji je osvojio većinu glasova na parlamentarnim izborima u Švedskoj, dobio je od predsednika parlamenta mandat za formiranje nove švedske vlade.

Predsednik Riksdaga Andreas Norlen odlučio je, posle obavljenih konsultacija, da mandat za formiranje nove švedske vlade dâ Ulfu Kristersonu, lideru Moderata, nakon što je na izborima 11. septembra desničarski blok osvojio parlamentarnu većinu.

"Kao rezultat konsultacija sa liderima stranaka, odlučio sam da dam Ulfu Kristersonu zadatak da ispita kakvu bi vladu Riksdag mogao da toleriše. Bila je to laka odluka", rekao je Norlen i dodao da nije određen jasan rok za formiranje vlade.

U desničarskom bloku, koji je na izborima osvojio 176 od 349 mandata, tri više od bloka predvođenog Socijaldemokratskom strankom, osim Moderata, nalaze se i Demohrišćanska stranka, Liberalna stranka i Švedske demokrate, koji su postali druga stranka po broju mandata u parlamentu.

Uprkos tome što su socijaldemokrate predvođene dosadašnjom premijerkom Magdalenom Anderson uspele da povećaju podršku birača i ostanu najjača stranka u parlamentu, njihovi tradicionalni partneri su zabeležili pad, što je dovelo do gubitka parlamentarne većine.

Analitičari smatraju da će nova vlada biti manjinska i da Švedske demokrate verovatno neće biti u novom kabinetu, ali da će Kristerson moći da računa na njihovu podršku u parlamentu.

Ipak, lider Švedskih demokrata Jimi Okeson je nakon konsultacija sa predsednikom parlamenta rekao da smatra da bi najbolje bilo da se njegova stranka nađe u vladi i da bi se "Švedska osećala dobro sa većinskom vladom".

Parlamentarni sistem u Švedskoj omogućava da se formira manjinska vlada, tako što je za izbor vlade dovoljno da protiv ne glasa više od 175 poslanika, odnosno većina u parlamentu. Tako je Magdalena Anderson prošle godine dva puta izabrana za premijerku – za je glasalo 117 poslanika, protiv 174, dok je uzdržano bilo 57 od 349 članova švedskog Riksdaga.

Očekuje se da će Kristerson pokušati da formira vladu sa Demohrišćanskom strankom, a da će mesto u vladi biti ponuđeno i liberalima. 

среда, 24. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво