Читај ми!

Kineska delegacija nije mogla da oda počast kraljici, zabranjen joj ulazak u Vestminster

Britanska funta je pala na najniži nivo u odnosu na dolar u poslednjih 37 godina. Inflacija pete ekonomije sveta vratila se na jednocifrenih 9,8 odsto, ali ekonomisti upozoravaju da je privreda već u recesiji. Ipak na ostrvu je i dalje glavna tema sahrana kraljice Elizabete Druge. Dok kralj Čarls Treći završava obilazak Ujedinjenog Kraljevstva, iz Londona stiže i vest da je kineskoj delegaciji zabranjen ulazak u Vestminsterski hol da oda poštu preminuloj kraljici.

Britanski mediji izveštavaju da iza zabrane stoji predsedavajući donjeg doma parlamenta ser Lindzi Hojl. Mera je, objašnjavaju, odgovor Londona na sankcije protiv devetoro Britanaca, među kojima su petoro poslanika donjeg doma i dva iz doma lordova.

Pomenutim Britancima je u martu prošle godine zabranjeno putovanje u Kinu, a zamrznuta su im i sredstva u toj zemlji zbog njihovih kritika kineske politike prema ujgurskoj muslimanskoj manjini.

Jedan od njih, bivši lider vladajućih torijevaca Ian Dankan Smit tražio je da London povuče poziv kineskom predsedniku Siju da prisustvuje kraljičinoj sahrani u ponedeljak.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova tvrdi da nema saznanja da je njihovoj delegaciji zabranjen ulazak u Vestminster.

"Kao domaćin, Ujedinjeno Kraljevstvo bi trebalo da poštuje diplomatske protokole i lepo se ponaša prema gostima", rekala je portparolka kineskog ministarstva spoljnih poslova Mao Ning.

Kinu će na sahrani Elizabete Druge predstavljati potpredsednik Vang Ćišan.

Inače, kovčeg sa telom kraljice obilaze članovi vlade i poslanici, a čuvao ga je i britanski ministar odbrane Ben Valas.

Red građana, koji žele da odaju poštu preminulom suverenu jutros je dostigao pun kapacitet, te mu je pristup bio zabranjen sve do popodneva.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво