Читај ми!

Putin sa Si Đipingom u Uzbekistanu: Cenimo uravnotežen stav Kine po pitanju Ukrajine

Ruski predsednik Vladimir Putin preneo je kineskom predsedniku Si Đinpingu da Moskva podržava politiku "jedne Kine" i da ceni uravnotežen stav Pekinga po pitanju Ukrajine. Dvojica lidera susrela su se u Uzbekistanu, na samitu Šangajske organizacije za saradnju, koja uključuje i Indiju, Pakistan i četiri centralnoazijske zemlje.

Putin je tokom sastanka sa Sijem na marginama samita Šangajske organizacije za saradnju u Samarkandu u Uzbekistanu rekao da se Rusija protivi "provokacijama SAD" u Tajvanskom moreuzu.

On je dodao da su pokušaji stvaranja "jednopolarnog sveta" neprihvatljivi za većinu zemalja.

"Pokušaji stvaranja jednopolarnog sveta poprimili su apsolutno ružne obrise. Oni su apsolutno neprihvatljivi za ogromnu većinu država u svetu", rekao je Putin.

Putin je istakao da Rusija osuđuje "provokacije SAD i njihovih satelita" u Tajvanskom moreuzu i da se čvrsto pridržava principa "jedne Kine".

On je ocenio da je sada potrebno da se obezbedi jačanje Šangajske organizacije za saradnju kao platforme za konstruktivnu saradnju. 

Dvojica lidera su razgovarala i o tenzijama oko Tajvana zbog posete predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi Tajpeju u avgustu.

Ovo je prvi sastanak Putina i Sija od kako je Rusija pokrenula "specijalnu vojnu operaciju" u Ukrajini u februaru ove godine.

уторак, 23. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво