Читај ми!

Britanci odaju počast kraljici Elizabeti, formirana kilometarska kolona

Britanija, ali i Komonvelt, nastavljaju da se opraštaju od preminule kraljice Elizabete Druge. Posle procesije od Bakingemske palate do zgrada parlamenta i službe kanterberijskog nadbiskupa, kovčeg sa njenim telom izložen je u Vestminsterskom holu.

Počasni plotuni i Big Ben oglašavali su se svakog minuta tokom poslednjeg putovanja kraljice Elizabete Druge iz Bakingemske palate.

Njen kovčeg, uvijen u zastavu sa kraljevskim grbom, nosio je imperijalnu državnu krunu. Za njim kuća Vindzora, ujedinjena u žalosti. Kraljičino telo izloženo je u Vestminsterskom holu, sagrađenom u vreme Vilijama Osvajača – simbolu ustavne monarhije. Oproštaj naroda od suverena trajaće do njene sahrane u ponedeljak.

Građana, koji čekaju da odaju poslednju poštu preminulom suverenu, strpljivo čekaju u kilometarskoj koloni od zgrade parlamenta duž južne obale Temze.

Prva je, pre dva dana, u red stala unuka nekadašnjeg predsedavajućeg parlamenta Sri Lanke, koga je kralj Džordž Šesti proglasio vitezom.

"Bilo sunce ili kiša, nije važno. Želim da ostanem i odam poštu", rekla je Londonka poreklom iz Sri Lanke, Vanesa Nantukumaran.

Građane, koji već danima čekaju, bodrio je i poglavar Anglikanske crkve i kanterberijski nadbiskup Džastin Velbi pored čijeg sedišta, palate Lambet, red prolazi.

Ističe da preminulu kraljicu i njenog naslednika kralja Čarlsa Trećeg vezuje uverenost da, kako je rekao, "biti lider znači biti odani sluga".

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара