Читај ми!

Turska vojna industrija prodire u jugoistočnu i južnu Aziju

Turska vojna industrija, za koju se veruje da će od ove godine od izvoza prihodovati četiri milijarde dolara, upravo pravi važan upliv na tržišta zemalja kao što su Filipini, Malezija, Indonezija i Pakistan, koje su se tradicionalno oslanjale na oružje zapadnog, ruskog i kineskog porekla.

Daleko van fokusa evropskih medija, u Jugoistočnoj Aziji u toku je prodor turske vojne industrije, koja mušterije kao što su Filipini, Malezija ili Indonezija privlači ne samo svojim sada već svetski poznatim dronovima "bajraktar TB-2", za koje proizvođač Bajkari tvrdi da pogađaju preciznije i sa većih visina od bespilotnih letelica kineske proizvodnje, već i borbenim helikopterima, oklopnjacima i ratnim brodovima.

Tako je, na primer, Ankara ostrvskoj državi na jugozapadnom Pacifiku prodala šest napadačkih helikoptera "T-129 ATAK" koje, po licenci italijanskog "Leonarda" s aerodinamičkim modifikacijama i unapređenim motorom i naoružanjem pravi kompanija "Turska vazduhoplovna industrija" (TAI).

Letelice bi u celosti trebalo da budu isporučene do sledeće godine, a Filipini su prva strana država u koju je Turska isporučila taj ubojiti aparat naoružan Gatling topom kalibra 20 mm, protivtenkovskim raketama "helfajer" i "TOW", te protivavionskim projektilima "sajdvajnder", "mistral" i "stinger".

Vlada u Manili je već izrazila želju da započne pregovare o kupovini novih 18 helikoptera tog tipa. 

Filipinski vojni vrh je zainteresovan i za nabavku turskih mini-podmornica i patrolnih brodova. Turski proizvođač "ASFAT" je, javljaju lokalni mediji, skupa sa južnokorejskim proizvođačem "Hjundai", ušao u uži izbor za nabavku tih plovila, što je posao vredan oko 600 miliona dolara.

Vojni komentatori ocenjuju da je prednost turskih patrolnih brodova, pored cene, u tome što su opremljeni i pomorskim dronom.

Interesantno je da se prostor za pomenute dve kompanije otvorio jer je ostrvska država sa 108 miliona stanovnika na ivici da otkaže ugovor sa australijskom kompanijom "AUSTAL" za kupovinu šest patrolnih brodova, zato što je ona zbog rasta troškova materijala i radne snage filipinskim vlastima zatražila da isplate dodatnu sumu novca koja nije bila predviđena tim ugovorom.

Aduti niska cena i brzo ustupanje licence

Takođe, "Turska vazduhoplovna industrija" je u pregovorima sa Malezijom u vezi sa zajedničkom proizvodnjom serije od 18 lakih trenažnih, borbenih aviona "Hurdžet", čiji se razvoj bliži kraju, od čega bi 15 bilo proizvodeno u bivšoj britanskoj koloniji na Malajskom poluostrvu. Ankara Kuala Lumpuru sličnu saradnju nudi i u vezi sa oklopnim četvorotočkašima i šestotočkašima "Ejder".

Upravo je spremnost da ustupi licencu i pomogne uspostavljanje proizvodnje u zemlji domaćinu, ističu vojni analitičari, ono što razlikuje turske od drugih stranih proizvođača, takmaca u borbi za novac mnogoljudnih zemalja Jugoistočne Azije, koje se ubrzano ekonomski razvijaju i koje su uvučene u jednu vrstu regionalne trke u naoružavanju, koju naročito podstiču teritorijalni sporovi u Južnom kineskom moru. 

To se vidi i na primeru Indonezije, kojoj je Turska počela da isporučuje platforme za tenkove čije će kupole ugrađivati domaća indonežanska kompanija "PT Pindad", s perspektivom da u bliskoj budućnosti čitavi oklopnjaci budu pravljeni lokalno u ostrvskoj zemlji s 275 miliona stanovnika.

Malo je poznato da je azijskim zemljama poput Malezije, Filipina i Indonezije Turska do sada isporučila preko 500 oklopnih vozila raznih vrsta i namena.

Raste i izvoz naoružanja u Južnu Aziju

Naravno, kada je Azija u pitanju, Turska je naročito prisutna na tržištima turkofonih zemalja, bivših sovjetskih republika kao što su Azerbejdžan i Kirgizija, ali i drugih muslimanskih zemalja poput Pakistana.

Ta država sa 235 miliona stanovnika u Južnoj Aziji, u svojim nastojanjima da parira divovskom susedu Indiji prvenstveno se oslanja na kinesku vojnu tehnologiju, ali sada već postaje veliki klijent za tursku namensku industriju.

Naime, Islamabad je za svoju mornaricu kupio četiri turske korvete vredne milijardu dolara, a za vazduhoplovstvo poručio čak 30 borbenih helikoptera "T-129 ATAK", kao i bespilotne letelice "bajraktar TB-2".

Proizvođač tih dronova koji su se dobro pokazali na bojištima u Nagorno-Karabahu i Ukrajini "Bajkar" kao svoje nove adute ima i bespilotnu letelicu "akinči", koja veličinom i izgledom podseća na teški propelerski bombarder, i dron "kizilelma", kojeg goni mlazni motor i koji deluje kao savremeni stelt lovac-bombarder bez posade, kojim namerava da dalje osvaja finansijski primamljiva tržišta na najvećem kontinentu sveta.

Kada su u pitanju Jugoistočna i Južna Azija, turska vazduhoplovna industrija, odnosno, TAI je u pregovorima i sa Vijetnamom, Kambodžom i Bangladešom.

Smatra se da je turska namenska industrija prošle godine ostvarila rekordni izvoz u visini od preko tri milijarde američkih dolara, te da će ove "ubrati" pune četiri milijarde.

недеља, 22. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи