Kineska policija ubila pet boraca "svetog rata"

Kineska policija ubila je petoro ljudi koji su u autonomnoj oblasti Sindijang hteli da započnu "sveti rat", objavili su kineski državni mediji.

Policija u Urumčiju, glavnom gradu regiona, izvršila je raciju u jednom stanu u kome se skrivalo 15 Ujgura, manjinskih sunitskih muslimana koji žive u toj regiji. Oni su istrčali iz stana sa noževima uzvikujući "žrtva za Alaha", javila je agencija Sinhua, pozivajući se na izvore iz policije.

Policajci su onda bili prinuđeni da pucaju. Ubili su pet osoba, a povređene su dve. Povređeni su poslati u bolnicu a preostalih devet osoba je uhapšeno.

Kako navodi Sinhua, osumnjičeni su "priznali da su svi prošli obuku o pokretanju 'svetog rata'".  Njihov cilj bio je da ubijaju pripadnike naroda Han (Kinezi), najbrojnije etničke grupe u Kini i da osnuju sopstvenu državu. Policija je na tragu trojici iz iste grupe koji su osumnjičeni za ubistvo jedne Kineskinje.

Peking optužuje militantne Ujgure da sarađuju sa Al Kaidom kako bi nasiljem dobili nezavisnu drzavu Istočni Turkestan.

Kineske vlasti tvrde da su otkrile najmanje dve zavere ove godine da se tokom predstojećih Olimpijskih igara izvedu napadi.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво