Читај ми!

Tesna izborna trka u Švedskoj - desničari imaju većinu, konačni rezultati u sredu

Nakon jučerašnjih izbora u Švedskoj, raspored snaga u parlamentu, prema prebrojanim glasovima, gotovo da se nije promenio. Najviše mandata i dalje ima Socijaldemokratska stranka, ali parlamentarnu većinu od jednog mandata više imaju četiri desničarske stranke. Izborna komisija, koja je juče pretrpela hakerski napad, objaviće konačne rezultate u sredu.

U Švedskoj se nakon jučerašnjih izborna trka nastavlja. Prema nepotpunim rezultatima, najviše mandata osvojila je vladajuća Socijaldemokratska stranka, a zajedno sa koalicionim partnerima ima 174 mandata.

Međutim, desničarska koalicija predvođena Moderatima i Švedskim demokratama ima mandat više, što je dovoljno za formiranje nove vlade.

Čekaju se zvanični rezultati koje je izborna komisija, koja je juče pretrpela i hakerski napad, najavila za sredu.

Aktuelna premijerka Magdalena Anderson iz redova socijaldemokrata poručila je da ne priznaju poraz i da se svaki glas računa.

"Iako su izborni rezultati neizvesni, jedno mogu da konstatujem - ovo su bili dobri izbori za socijaldemokrate. Podrška nam je porasla i jasno je da je švedska socijaldemokratija jaka", navela je Andersonova.

Lider Moderata Ulf Kristerson rekao je da je spreman da učini sve što može kako bi formirao novu "efikasnu i stabilnu" vladu.

"Još ne znamo kako će se završiti ovi izbori. Mi, Moderati, izašli smo na izbore verujući da je promena, ne samo neophodna, već i moguća i da tu promenu možemo da predvodimo", poručio je Kristerson.

Analitičari navode da je pravi pobednik izbora zapravo desničarska stranka Švedske demokrate, koja je zabeležila najveći rast u odnosu na prethodne izbore od 3,1 odsto i time postali druga najveća stranka u švedskom Riksdaga.

Osim na parlamentarnim izborima, Šveđani su juče glasali i za čelnike regiona i opština.

Izbore su obeležile velike gužve na pojedinim biračkim mestima u Stokholmu, Geteborgu, Upsali, Kalmaru i Sederteljeu. 

среда, 08. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара