Читај ми!

Piloti Lufthanze od sutra ponovo u štrajku, kompanija izašla sa novom ponudom

Piloti nemačke avio-kompanije Lufthanza ponovo će štrajkovati ove nedelje, saopštio je Sindikat letačkog osoblja, prenosi Rojters. U međuvremenu, menadžment Lufthanze saopštio je da će izaći sa poboljšanom ponudom pilotima u pokušaju da zaustavi eskalaciju spora.

Najava nove obustave rada dolazi nakon prošlonedeljnog štrajka pilota koji je primorao Lufthanzu na otkazivanje stotina letova.

Sindikat letačkog osoblja "Vereinigung Cockpit", koji okuplja više od 5.000 pilota, saopštio je da će piloti na putničkim linijama štrajkovati u sredu i četvrtak, a oni na teretnim letovima od srede do petka.

Piloti zahtevaju povećanje plata od 5,5 odsto ove godine i automatsko usklađivanje primanja sa inflacijom u narednom periodu, navodi Rojters.

U međuvremenu, menadžment Lufthanze saopštio je da će izaći sa poboljšanom ponudom pilotima u pokušaju da zaustavi eskalaciju spora.

Ističe se da će njen krizni tim odlučiti o otkazivanju letova zbog najavljene obustave rada.

Avio-kompanija je navela u saopštenju da žali zbog takve odluke sindikata u trenutku planiranih razgovora za danas.

"Ipak, učinićemo sve što je moguće, čak i pod pritiskom, da uspemo sa poboljšanom ponudom", rekao je portparol Lufthanze.

Zahtevi sindikata "teški" 900 miliona evra

Lufthanza je saopštila u petak da bi ispunjenje zahteva sindikata povećati troškove za osoblje za oko 40 odsto (oko 900 miliona evra) u naredne dve godine.

Nemačka avio-kompanija je ponudila ukupno 900 evra povišice osnovne plate mesečno u dve faze tokom 18 meseci, što bi, kako je navedeno, rezultiralo sa preko 18 odsto većom platom za poslove početnika i pet odsto za više pozicije.

Kako napominje britanska agencija, zahtevi sindikata podudaraju se sa rastom cena energenata i hrane i dolaze u trenutku kada je inflacija u Nemačkoj porasla na najviši nivo u poslednjih 50 godina.

недеља, 22. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи