Читај ми!

Liz Tras na audijenciji kod kraljice Elizabete, mlaka dobrodošlica u javnosti

U Britaniji je u toku primopredaja vlasti. Kraljica Elizabeta Druga ispratiće četrnaestog i dočekati petnaestog premijera u svojoj vladavini. Do kraja dana biće jasniji obrisi kabineta Liz Tras, a već sutra je čeka prvo sučeljavanje sa opozicijom u parlamentu.

Danas je utorak, što znači da je trenutak da premijer u ostavci Džonson i mandatarka za novi sastav britanske vlade Liz Tras odu u Bakingemsku palatu na audijenciju sa britanskim suverenom. No, Elizabeta Druga nije u palati. Produžila je boravak u svojoj letnjoj rezidenciji Balmoral u Škotskoj, jer i dalje ima problema sa pokretljivošću.

"Ne govorim javno o svojim razgovorima sa kraljicom. Ni jedan premijer to ne čini. No, mogu da vam kažem da ćemo se truditi da se prilagodimo njenim željama", rekao je Boris Džonson, britanski premijer u ostavci.

Zato su Džonson i Trasova otputovali u Škotsku gde će, prvi put u istoriji, biti obavljena "rukoljubna audijencija". Džonson će kraljici zvanično predati svoju ostavku, a samo nekoliko minuta kasnije, Liz Tras će biti pozvana da sastavi novu vladu.

Na dan primopredaje vlasti, mediji se mnogo više bave premijerom u ostavci, nego mandatarkom. Spekulišu da li će Džonson ostati u poslaničkim klupama poput Tereze Mej ili će, kao Toni Bler, krenuti na turneju po američkim univerzitetima i papreno naplatiti svaki govor.

Izbor Liz Tras mediji, ali i javnost dočekali su mlako i bez emocija. Čak je i protestima ispred zgrade vlade falila srčanost.

"Lično mi je žao zbog načina na koji je Džonson zbačen. Parlamentarna istraga protiv njega je po meni preterivanje. Ona je vodila dobru kampanju i nisam iznenađena njenom pobedom", navela je jedna stanovnica Britanije.

Boris Džonson i Riši Sunak, premijerkin glavni rival do samog kraja, nominalno su je podržali. No, sa podrškom samo 57 odsto članstva, Liz Tras, koja je više ideolog nego pragmata, imaće mnogo izazova u sopstvenim redovima.

"Ona će imati problema sa konzervativnim poslanicima. Taj odnos zavisiće i od sastava njenog kabineta. Za sada znamo da će njena vlada raditi u duhu slobodnog tržišta i biti sastavljena od 'njenih ljudi', a ne ljudi Borisa Džonsona. To nije recept za jedinstvo", istakle je direktorka Čatam hausa Bronven Medoks.

Sastav novog kabineta biće poznat dokraja dana. Malo je prepoznatljivih imena. Jedini preživeli iz prethodnog saziva je popularni ministar odbrane Ben Valas.

"Osećanje u zemlji je da je poslednjih nekoliko nedelja protraćeno na unutrašnje preispitivanje Konzervativne stranke umesto da je osluškivala narod. Građani žele da vlada proradi i objasni im kako će im pomoći tokom jeseni i zime, koje će, čini se, biti prilično teške", rekao je Tim Bejl, profesor Univerziteta kraljice Meri.

"Boris Džonson sastavio je neobičnu unutar-partijsku koaliciju. Ljudima se sviđao njegov optimizam, obećanja da će prevazići ekonomsku nejednakost raznih delova zemlje, kao i novac, koji je tome bio namenjen. On je tako prodro u delove zemlje gde stranka nije imala uporište. Ona će pokušati da spase deo toga ujedno radeći na sopstvenom premijerskom identitetu", dodala je Medoksova.

Za kabinet Liz Tras prioritet je vraćanje poljuljanog poverenja u vladu i njene institucije. Za opoziciju prioritet su prevremeni izbori i povratak u ulicu Dauning broj 10 posle 13 godina.

уторак, 16. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво