Читај ми!

Napadač na Ruždija je priveden, policija saopštila njegovo ime

Napadač na Salmana Ruždija je priveden, a policija veruje da nije imao saučesnike. Saopšteno je da je reč o 24-godišnjem Hadiju Mataru iz Nju Džerzija. Motiv napada još nije poznat. Slavni pisac je još na operacionom stolu.

Književnik Salman Ruždi je napadnut uoči održavanja tribine na kojoj je trebalo da učestvuje. Napadač ga je ubo u vrat i stomak na bini amfiteatra.

Policija je privela osumnjičenog za napad, a zatim objavila da je reč o 24-godišnjem Hadiju Mataru iz Fervjua u Nju Džersiju. 

Navode i da se još ne zna motiv napada, ali da veruju da napadač nije imao saučesnika. Nikakve pretnje, inače, nisu upućene pre održavanja samog događaja, za koji je osumnjičeni imao propusnicu.

Lekar koji je bio među onima koji su prvi pritekli na prijemu književnika u bolnicu, opisao je Ruždijeve rane kao "ozbiljne, ali izlečive".

Ruždijeva knjiga "Satanski stihovi" zabranjena je u Iranu od 1988. godine, jer je mnogi muslimani smatraju bogohulnom. Godinu dana kasnije, tadašnji iranski lider ajatolah Homeini izdao je fatvu, ili edikt, pozivajući na Ruždijevu smrt.

Tajms ov Izrael navodi da se iranska vlada odavno distancirala od Homeinijevog dekreta, ali je antiruždijevsko raspoloženje ostalo.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво