Читај ми!

Tajpej: Kineski avioni simulirali napad na Tajvan; Peking: Vežbe transparentne i profesionalne

Kineski avioni i brodovi izveli su vežbe simulacije napada na glavno tajvansko ostrvo, saopštilo je tajvansko Ministarstvo odbrane. Peking: Vežbe su transparentne i profesionalne, u skladu sa domaćim i međunarodnim zakonima.

Тајпеј: Линију раздвајања прешло 14 кинеских авиона

Тајван је подигао своје авионе како би удаљио 20 кинеских летелица, од којих је 14 прешло преко линије раздвајања у Тајванском мореузу, саопштило је тајванско министарство одбране.

Такође, саопштено је да је утврђено да 14 кинеских војних бродова има активности у околини мореуза.

(Reuters)

U saopštenju tajvanskog Ministarstva odbrane navodi se da je nekoliko grupa kineskih aviona otkriveno u Tajvanskom moreuzu i da su neki prešli liniju razgraničenja, prenosi Rojters.

Tvrde da su kineski avioni izveli vežbe simulacije napada na glavno tajvansko ostrvo.

Kako bi odgovorila na te manevre, vojska je emitovala upozorenje i koristila snage za vazdušno izviđanje, pomorske brodove i obalske rakete, piše u saopštenju.

Rakete upozorenja ka dronovima 

U međuvremenu, Ministarstvo odbrane Tajvana saopštilo je i da je kasno sinoć ispalilo rakete kako bi upozorilo na sedam dronova koji su leteli iznad tajvanskih ostrva Kinmen i neidentifikovane letelice koje lete iznad ostrva Macu.

Ističu da su trupe u stanju pripravnosti u obe oblasti, koje se nalaze nedaleko od obale kontinentalne Kine.

Peking je ove nedelje započeo velike vojne vežbe kao odgovor na posetu Tajvanu predsednice Predstavničkog doma Američkog kongresa Nensi Pelosi, navodi britanska agencija.

Blinken: Kina se udaljava od mirnog rešavanja problema

Američki državni sekretar Entoni Blinken je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa svojim filipinskim kolegom rekao da su najnovije akcije Kine na Tajvanu bliže prinudi i upotrebi sile, nego praksi rešavanja pitanja mirnim putem.

On je naveo da je preneo kineskom ministru spoljnih poslova Vang Jiu na regionalnom sastanku u Kambodži da su SAD odlučne da održavaju kanale komunikacije sa Pekingom kako bi sprečile pogrešne procene.

"Da budem jasan, SAD ne veruju da je u interesu Tajvana, regiona ili naše sopstvene nacionalne bezbednosti da situacija eskalira", istakao je Blinken.

Odluka Kine da zaustavi bilateralne procese sa SAD u osam ključnih oblasti, uključujući odbranu, borbu protiv narkotika, transnacionalni kriminal i klimatske promene, jeste potez koji će kazniti čitav svet, a ne samo SAD, istakao je Blinken.

Peking: Međunarodna zajednica mora odgovoriti na pritiske SAD

U današnjem saopštenju objavljenom na sajtu kineskog Ministarstva spoljnih poslova navodi se da međunarodna zajednica mora da se ujedini protiv "nepromišljenog" pritiska SAD i njihovog mešanja u unutrašnje stvari drugih zemalja.

"Ako ignorišemo mešanje u naše unutrašnje stvari, svet će se vratiti zakonu džungle, a Vašington će bezobzirnije koristiti silu da maltretira druge zemlje. Ne možemo dozvoliti SAD da ponovo preduzmu slične korake. Sve zemlje treba da se ujedine kako ne bi dozvolile da se ovakve stvari dešavaju", izjavio je kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji, prenosi Tas.

Vang Ji je vežbe koje sprovodi Kineska narodnooslobodilačka armija (PLA) u blizini Tajvana opisao kao "transparentne i profesionalne", ocenivši da su one u skladu sa domaćim i međunarodnim zakonima.

"Odlučno ćemo čuvati suverenitet i teritorijalni integritet Kine i odvratiti pokušaj SAD da iskoriste Tajvan za kontrolu Kine", zaključio je kineski ministar spoljnih poslova.

Pjongjang: Pelosi je rušitelj međunarodne stabilnosti

Severna Koreja nazvala je Nensi Pelosi "najgorim rušiteljem međunarodnog mira i stabilnosti", optuživši je da je podsticala antisevernokorejsko raspoloženje i razbesnela Kinu tokom svoje azijske turneje ranije ove nedelje.

Džo Jong Sam, generalni direktor odeljenja za štampu i informisanje severnokorejskog Ministarstva spoljnih poslova, danas je osudio posetu Nensi Pelosi granici između dveju zemalja i njene antisevernokorejske stavove.

Džo je nazvao poslanicu Pelosi "najgorim rušiteljem međunarodnog mira i stabilnosti" i dodao da je njeno ponašanje u Južnoj Koreji "jasno pokazalo neprijateljsku politiku Bajdenove administracije prema Severnoj Koreji".

"Bila bi fatalna greška za nju da pomisli da može da dođe na Korejsko poluostrvo bez posledica. SAD će morati skupo da plate za sve nevolje koje je izazvala kuda god da je otišla", upozorio je Džo, prenosi AP.

четвртак, 28. март 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво