Читај ми!

Tajvan: Kineski ratni brodovi i avioni prešli liniju razdvajanja; Peking uvodi sankcije za Pelosi – kineski ambasador pozvan u Belu kuću

Kineski ratni brodovi i avioni prešli su rano jutros liniju razdvajanja u Tajvanskom moreuzu, tvrdi Ministarstvo odbrane Tajvana. Predsednica Tajvana: Spremni da reagujemo ako bude potrebno. Kina u more poslala više od 100 borbenih aviona i 10 ratnih brodova. Američki nosač aviona "Ronald Regan" ostaje na svojoj poziciji. Nećemo dozvoliti izolaciju Tajvana, poručuje Nensi Pelosi. Peking uvodi sankcije protiv Pelosijeve i njene porodice i prekida saradnju sa SAD u brojnim oblastima. Kineski ambasador pozvan u Belu kuću.

Tajvan je izdao upozorenje nakon što je Ministarstvo odbrane saopštilo da su kineski ratni brodovi i avioni rano jutros prešli liniju razdvajanja u Tajvanskom moreuzu.

Tamošnje Ministarstvo odbrane je saopštilo da je ukupno 68 kineskih borbenih aviona i 13 ratnih brodova nastavilo svoju misiju u Tajvanskom moreuzu, od kojih je 49 prešlo središnju liniju.

Ostrvska vojska poslala je avione i brodove i rasporedila kopnene raketne sisteme, u sklopu praćenja situacije dok Kina sprovodi velike vojne vežbe u zonama oko Tajvana.

Ministarstvo ocenjuje da su vojne vežbe Kine krajnje provokativne "bilo da lansira balističke rakete ili namerno prelazi središnju liniju moreuza", prenosi Rojters.

Kinu optužuju da "ozbiljno narušava status kvo". 

Vojska Tajvana će pojačati stanje borbene gotovosti, ali Tajvan ne želi rat, saopštava Ministarstvo odbrane.

Predsednica Tajvana: Spremni da reagujemo

Predsednica Tajvana Caj Ingven saopštila je da je ostrvo spremno da odgovori "ukoliko to bude potrebno", preneo je Gardijan.

"Naša vlada i vojska pažljivo prate kineske vojne vežbe, pratimo sve informacije, spremni smo da odgovorimo ukoliko bude potrebno. Pozivam međunarodnu zajednicu da podrži otvoreni, demokratski Tajvan i zaustavi svaku eskalaciju regionalne bezbednosne situacije", poručila je Caj na Tviteru.

Kina u more poslala više od 100 aviona i 10 ratnih brodova

Kineska vojska je na mreži Veibo saopštila da je danas izvela vazdušne i pomorske vežbe severno, jugozapadno i istočno od Tajvana, te da nastavlja da "proverava zajedničku borbenu gotovost trupa".

Peking je prethodno saopštio da je na vojne vežbe koje traju već dva dana poslao više od 100 borbenih aviona i 10 ratnih brodova, javlja AP.

Kineska agencija Sinhua objavila je da su lovci, bombarderi, razarači i fregate učestvovali u "zajedničkoj operaciji blokade" koja se održavala u šest zona na moru, u smeru ka obali Tajvana.

Kako se navodi, istočna komanda kineske vojske je ispalila nove verzije projektila i rekla da je precizno pogodila neidentifikovane mete u Tajvanskom moreuzu.

Neki od projektila su preleteli Tajvan i pali u Pacifik, rekli su vojni zvaničnici za državne medije.

Vežbe, za koje Sinhua navodi da se drže na dosad neviđenim razmerama su odgovor Kine na posetu predsedavajuće Predstavničkog doma Kongresa SAD Nensi Pelosi Tajvanu u utorak.

Od same najave njene posete, koja je i prva poseta američkog zvaničnika na tom nivou Tajvanu u poslednjih 25 godina, raste napetost u odnosima Kine i Tajvana, ali i u odnosima Pekinga sa Japanom i SAD.

Sankcije za Nensi Pelosi, Peking pozvao zapadne ambasadore

Kina uvodi sankcije protiv Nensi Pelosi i njene porodice kao odgovor na "opake i provokativne akcije" odlaskom na Tajvan, saopštio je portparol Ministarstva spoljnih poslova Kine, a prenosi CTGN.

"Uprkos ozbiljnoj zabrinutosti i odlučnog protivljenja Kine, Pelosi je insistirala da poseti Tajvan, ozbiljno se mešajući u kineske unutrašnje poslove, podrivajući suverenitet i teritorijalni integritet Kine, gazeći politiku jedne Kine i preteći miru i stabilnosti u Tajvanskom moreuzu", rekao je portparol kineskog MSP, prenosi Rojters.

Pored toga, Peking je saopštio da će obustaviti saradnju sa SAD u brojnim oblastima –  uključujući dijalog između visokopozicioniranih vojnih komandanata, razgovore o klimatskim promenama, kao i u oblastima sprečavanja prekograničnog kriminala i repatrijaciji ilegalnih migranata, preneo je Rojters.

Prethodno su kineske vlasti pozvale evropske ambasadore u Pekingu na razgovor kako bi uložile protest zbog saopštenja grupe G7 i Evropske unije u kojima se kritikuju vežbe oko Tajvana.

Ministarstvo spoljnih poslova Kine saopštilo je da je zamenik ministra Deng Li dao "zvaničnu izjavu" o onome što je nazvao bezobraznim mešanjem u unutrašnje stvari Kine", preneo je AP.

Pelosi: Neće nam Kina praviti plan puta

Nensi Pelosi je danas izjavila da Kina neće praviti Americi plan putovanja i da SAD neće dozvoliti da Kina izoluje Tajvan.

Ističe da je njena poseta Tajpeju "izgovor Pekingu za vojne vežbe u blizini ostrva".

Na kraju posete Indo-Pacifiku, Pelosijeva je u Tokiju izjavila da su SAD od starta naglasile da dolazak američke delegacije na Tajvan nema za cilj da se promeni status kvo u Aziji ili status kvo Tajvana.

"Moj cilj je da se osigura mir u Tajvanskom moreuzu, da nadvlada status kvo", poručila je Pelosijeva, prenosi Gardijan.

I japanski premijer Fumio Kišida je, nakon razgovora sa američkom zvaničnicom, pozvao na "momentalan prekid" kineskih vojnih vežbi, za koje je rekao da su "ozbiljan problem koji utiče na nacionalnu bezbednost Japana i njegovih građana", preneo je Gardijan

Blinken: Kina nas neće isprovocirati

Američki državni sekretar Entoni Blinken je na marginama sastanka ministara ASEAN-a (Udruženje država jugoistočne Azije) poručio da su kineske vojne vežbe i ispaljivanje projektila ja japanskoj ekskluzivnoj ekonomskoj zoni – neopravdana eskalacija, te da su SAD više puta jasno stavile do znanja Kini da ne izaziva krizu.

"Kina je odabrala da preterano reaguje i iskoristi posetu Pelosi kao izgovor da pojača provokativne vojne aktivnosti u Tajvanskom moreuzu i oko njega", rekao je Blinken na konferenciji u glavnom gradu Kambodže Pnom Penu.

Blinken je, na pres-konferenciji, rekao da Kina neće isprovocirati SAD, da je Vašington ozbiljno zabrinut i da "ne postoji opravdanje za ono što su uradili".

Dodao je i da američki nosač aviona "Ronald Regan", koji izvodi zakazane operacije u Filipinskom moru u zapadnom Pacifiku, delu okeana koji obuhvata i vode jugoistočno od Tajvana, ostaje u toj oblasti.

Prethodno je Rojters preneo da je Blinken na sastanku izjavio da je kineska reakcija na posetu Nensi Pelosi "flagrantna provokacija".

On je, prema rečima neimenovanog diplomate, istakao da je Kina "htela da zastraši, ne samo Tajvan već i ostale susede", nakon što je pokrenula, kako je rekao, "najveće vojne vežbe do sada u Tajvanskom moreuzu".

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво