Читај ми!

Kina pokrenula vojne vežbe u morima oko Tajvana - Tajpej raspoređuje brodove, ni "Ronald Regan" nije daleko

Kineska narodno-oslobodilačka armija pokrenula je rano jutros velike vojne vežbe sa korišćenjem bojeve municije u morima oko Tajvana, dan nakon posete predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi Tajpeju. Kao odgovor, Tajpej raspoređuje raketne sisteme i drži brodove blizu srednje linije Tajvanskog moreuza, dok američki nosač aviona "Ronald Regan" patrolira delom okeana koji obuhvata i vode jugoistočno od Tajvana.

Vojne vežbe su počele u ponoć po lokalnom vremenu. Održavaju se u šest oblasti u krugu od oko 20 kilometara od Tajvana i trajaće do subote u ponoć.

Istočna borbena komandna zona kineske vojske saopštila je da je izvela uspešnu vežbu gađanja bojeviom municijom u blizini Tajvana.

Kina je lansirala dve rakete u blizini tajvanskih ostrva Macu, prenose svetski mediji, a Ministarstvo odbrane Tajvana je saopštilo da je Kina ispalila nekoliko balističkih projektila i u vode oko severoistoka i jugozapada Tajvana.

Kineski vojni helikopteri lete u blizini Tajvanskog moreuza, a nekoliko vojnih aviona i oko 10 brodova nakratko je prešlo "srednju liniju" Tajvanskog moreuza, tvrde tajvanski zvaničnici.

Vežbe su pokrenute kao "sredstvo odvraćanja od nedavne eskalacije negativnih poteza Sjedinjenih Američkih Država po pitanju Tajvana i ozbiljno upozorenje protiv separatističkih aktivnosti na Tajvanu, navedeno je u izveštaju kineske državne televizije.

Peking je izdao upozorenje za brodove i avione da ne ulaze u vodeni i vazdušni prostor u područjima gde se vežbe održavaju, a čije su koordinate ranije objavljene. Najmanje 40 letova sa i do Tajvana je otkazano.

Tajvan raspoređuje raketne sisteme i brodove

Kao odgovor na poteze Kine, Tajvan raspoređuje raketne sisteme i drži brodove blizu "srednje linije" Tajvanskog moreuza u blizini ostrva, prenosi Rojters izjavu neimenovanog tajvanskog izvora.

"Tajvan raspoređuje raketne sisteme kako bi nadgledao aktivnosti kineskog vazduhoplovstva u blizini srednje linije. Brodovi su takođe u blizini srednje linije da bi nadgledali aktivnosti kineskih pomorskih snaga", rekao je izvor za kojeg agencija navodi da je upućen u situaciju.

Prema rečima istog izvora, ranije danas nekoliko kineskih vojnih aviona i brodova nakratko je prešlo "srednju liniju" Tajvanskog moreuza.

"Neodgovorno i nelegitimno ponašanje"

Tajvanski zvaničnici su osudili održavanje vojnih vežbi u neposrednoj blizini ostrva, istakavši da krše pravila Ujedinjenih nacija i predstavljaju invaziju na tajvanski teritorijalni prostor i direktan izazov slobodnoj plovidbi i vazdušnom saobraćaju.

"Kina izvodi vežbe na najprometnijim međunarodnim plovnim putevima i vazdušnim rutama. To je neodgovorno i nelegitimno ponašanje", saopštila je vladajuća tajvanska Demokratska progresivna partija.

Portparol tajvanske vlade takođe je osudio vojne vežbe i naveo da su sajtove tajvanskog Ministarstva odbrane, Ministarstva spoljnih poslova i predsedničke kancelarije napali hakeri.

Takođe, tajvansko Ministarstvo odbrane je saopštilo da su u sredu uveče, samo nekoliko sati nakon što je Nensi Pelosi otišla za Južnu Koreju, neidentifikovane letelice, verovatno dronovi, nadleteli oblast obodnih ostrva Tajvana.

U blizini i "Ronald Regan"

Dok Kina sprovodi vojne vežbe oko Tajvana, Američka mornarica je saopštila da nosač aviona "Ronald Regan" izvodi zakazane operacije u Filipinskom moru u zapadnom Pacifiku, delu okeana koji obuhvata i vode jugoistočno od Tajvana.

"Nosač aviona i njegova udarna grupa su u Filipinskom moru i nastavljaju normalne, zakazane operacije kao deo rutinske patrole u podršci slobodnom i otvorenom Indo-Pacifiku", rekao je portparol Sedme flote Američke mornarice.

Nosač aviona "Ronald Regan"  je američki nosač na nuklearni pogon klase "Nimitz". Deveti je nosač aviona iz te klase, a dobio je ime po bivšem predsedniku SAD Ronaldu Reganu.

Rizik od ozbiljne konfrontacije i otvorenih sukoba

Asocijacija nacija jugoistočne Azije (ASEAN) upozorila je da postoji rizik da bi nestabilnost izazvana napetostima u Tajvanskom moreuzu mogla da dovede do "loših procena, ozbiljne konfrontacije, otvorenih sukoba i nepredvidivih posledica među velikim silama".

ASEAN, čiji se ministri spoljnih poslova, uključujući američkog državnog sekretar Entonija Blinkena i kineskog ministra spoljnih poslova Vang Jia, sastaju u Pnom Penu u Kambodži, poručila je u saopštenju da je spreman da igra konstruktivnu ulogu u olakšavanju mirnog dijaloga između svih strana.

Vang je upravo na sastanku ministara spoljnih poslova ASEAN-a u Pnom Penu rekao da je Kina uložila najveće diplomatske napore da izbegne krizu, ali da nikada neće dozvoliti da budu ugroženi njeni suštinski interesi.

Posetu Pelosijeve Tajvanu okarakterisao je kao "maničnu, neodgovornu i veoma iracionalnu" akciju SAD.

Prst u oko Pekingu 

Predsedavajuća Predstavničkog doma Sjedinjenih Država Nensi Pelosi boravila je u sredu u kratkoj poseti Tajvanu, što je naišlo na oštre osude Kine i dovelo do porasta napetosti u Tajvanskom moreuzu.

Pelosijeva je na Tajvanu rekla da je došla na Tajvan da nedvosmisleno stavi do znanja da SAD neće odustati od podrške i solidarnosti sa Tajvanom. Instakla je da poštuju politiku jedne Kine, ali da podržavaju status kvo i ne žele da se bilo šta naTajvanu desi silom. 

To je bila prva poseta jednog predsednika Predstavničkog doma Kongresa Tajvanu od 1997. godine, što je Peking doživeo kao kršenje suvereniteta i uplitanje u unutrašnja politička pitanja Kine.

"Igranje vatrom"

Kineske vlasti su i pre dolaska Pelosijeve na Tajvan saopštile da će preduzeti sve raspoložive kontramere kao odgovor na posetu koju su okarakterisale kao "igranje vatrom". 

Iako Tajvan defakto funkcioniše kao nezavisna demokratija, Kina insistira da ima suverenitet nad ostrvom i žestoko se protivi bilo kakvoj mogućnosti da se Tajvan smatra nezavisnom zemljom. Većina zemalja sveta ne priznaje Tajvan kao nezavisnu državu.

Pelosijeva je, nakon posete Tajvanu, Azijsku turneju nastavila u Japanu i Južnoj Koreji i danas planira da poseti Korejsku demilitarizovanu zonu, pogranično područje između Severne i Južne Koreje koje zajednički kontrolišu te dve država, SAD i Ujedinjene nacije.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво