Читај ми!

Rat Tvitera i Maska, potera za tračevima i dokazima

Tviter pokušava da pronađe dokaze da je Ilon Mask pokušao da "potopi" finansiranje ugovora o preuzimanju te kompanije vrednog 44 milijarde dolara, i istovremeno istražuje Maskovu motivaciju za povlačenje iz ugovora.

Tviter je poslao na desetine građanskih sudskih poziva globalnim bankama kao što su jedinice Morgan Stenlija suinvestitora u poslu, uključujući filijalu Brukfild aset menadžmenta i Maskovim savetnicima, stoji u podacima suda u Delaveru.

Morgan Stenli je, prenosi Rojters, odbio da to komentariše, dok Brukfild nije odmah odgovorio na zahtev za komentar. Predstavnici Maska i Tvitera nisu bili dostupni.

Sudskim pozivima se traže dokumenti i komunikacije u vezi sa dogovorom, njegovim finansiranjem, bilo kakvim informacijama o "bot" ili lažnim nalozima, koji su u centru spora Maska i Tvitera.

Traže i informacije o potencijalnom uticaju na posao zbog promena u ceni akcija proizvođača električnih automobila "Tesla", čiji je Mask izvršni direktor.

Sudski pozivi su deo tužbe Tvitera protiv Maska, a petodnevno suđenje trebalo bi da počne 17. oktobra u sudu u Delavaru. 

Stručnjaci su naveli da sudski pozivi ukazuju na to da Tviter želi da zna šta su zajmodavci, investitori i savetnici govorili jedni drugima o Muskovom ponašanju nakon što je potpisao ugovor krajem aprila.

"Sumnjaju da je iza kulisa planirao da raznese celu stvar", rekao je Majnor Majers, profesor na Pravnom fakultetu Jukon.

Mask je 8. jula rekao da odustaje od sporazuma i optužio Tviter da je navodno prekršio sporazum zadržavajući podatke o lažnim nalozima na platformi. Tviter je saopštio da lažni nalozi odvlače pažnju od jedinog pitanja koje je važno, a to su uslovi sporazuma.

Najbogatiji čovek na svetu je naveo i da se povlači iz dogovora jer je Tviter otpustio visokorangirane rukovodioce i jednu trećinu tima za akviziciju talenata, prekršivši time obavezu da "očuva suštinski netaknute materijalne komponente trenutne poslovne organizacije".

Masku se ne može naložiti da zaključi posao ako finansiranje ne uspe, pod uslovom da on sam nije uzrok neuspelog finansiranja, smatraju pravni stručnjaci.

Pozivi Tvitera su se fokusirali na otpuštanje Boba Svona, operativnog partnera u kompaniji Andersen Horovic, koji je u početku predvodio Maskove napore da finalizuje finansiranje ugovora.

Zamenio ga je Antonio Grasijas, dugogodišnji Maskov saradnik.

Brajan Kvin, profesor na Pravnom fakultetu Bostonskog koledža, rekao je da Tviter izgleda da želi da zna da li je "Grasijas imao ikakvu ulogu u finansiranju ili je samo trebalo da uspori stvari".

Teodor Kitila, korporativni parničar iz Delavera, rekao je da Tviter pokušava da utvrdi šta je Mask govorio privatno dok je javno pisao tvitove da je zabrinut zbog botova i lažnih naloga na Tviteru.

"Pokušavaju da odu tamo, iza tvitova. Oni gledaju mejlove i pokušavaju da predvide razgovor koji se zaista dogodio i šta je dovelo do njegove odluke da suspenduje dogovor", kazao je Kitila.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво