Читај ми!

Kanzas zadržao pravo na abortus, glasači odbili amandman na referendumu

Glasači američke savezne države Kanzas na referendumu su glasali protiv ustavnog amandmana kojim je predložena zabrana abortusa u toj državi, pokazuju preliminarni rezultati glasanja.

Većina glasača je, prema preliminarnim rezultatima referenduma u Kanzasu, glasala protiv ustavnog amandmana kojim bi se zabranio abortus u toj američkoj saveznoj državi, prenosi Si-En-En.

Reč je o prvom referendumu o zabrani abortusa u nekoj američkoj saveznoj državi otkako je Vrhovni sud SAD poništio presudu kojom je abortus bio legalizovan na nivou cele zemlje.

Prema projekcijama američkih medija, protiv amandmana glasalo je oko 60 odsto birača u Kanzasu, a najviše birača koji su se izjasnili protiv amandmana bilo je u najvećim okruzima.

Zakonodavci i dalje mogu da pokušaju da strogim zakonima otežaju abortus, ali sud u Kanzasu moraće da prepozna abortus kao ustavno pravo građana.

Prema trenutnim propisima, u Kanzasu je abortus dozvoljen do 22. nedelje trudnoće, što tu saveznu državu čini utočištem za mnoge žene koje žive u državama u kojima su na snazi stroži zakoni.

Bajden pozdravio rezultat referenduma 

Američki predsednik Džozef Bajden pozdravio je rezultat referenduma, preneo je Rojters.

"Ovo glasanje jasno pokazuje ono što znamo: većina Amerikanaca se slaže da žene treba da imaju pristup abortusu i da treba da imaju pravo da donose sopstvene odluke o zdravstvenoj zaštiti", naveo je Bajden u saopštenju.

Osim referenduma, u Kanzasu, ali i u Arizoni, Misuriju i Vašingtonu, održani su i partijski izbori za kandidate za senatore, a u Mičigenu su birani kandidati za guvernere.

петак, 29. март 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво