Читај ми!

Italija pogođena najvećom sušom u poslednjih 70 godina – crveni alarm upaljen za poljoprivredu

Zbog suše u Italiji, naročito u njenom severnom delu, situacija je vrlo zabrinjavajuća. I mada vode za piće još ima, upaljen je alarm u poljoprivrednom sektoru, koji trpi gubitke, što će se odraziti na potrošače i njihovu kupovnu moć.

Sa 60 odsto manje padavina u odnosu na prosek za ovo doba godine i sa za dva stepena višim temperaturama u odnosu na prethodne godine, u Italiji se dešava nešto što poljoprivrednici nazivaju "dramatičnom kombinacijom sa velikim posledicama".

Šteta od suše bi mogla da dostigne šest milijardi evra, što znači 10 odsto manje od vrednosti poljoprivredne proizvodnje na nacionalnom nivou.

Umberto Bertolazi, direktor kompanije "Koldireti" u Milanu kaže da je ovo najveća suša u poslednjih 70 godina, te da procenjuju i štetu u poljoprivrednoj proizvodnji.

"Sirovine će biti manje dostupne. Neće biti dovoljno mleka, niti mlečnih proizvoda. Bez dovoljno stočne hrane, doći će i do smanjivanja stada", upozorava Bertolazi.

Dodaje da je i Lombardija, koja ima velika jezera kao što su Komo i Garda pogođena sušom još od decembra, kao i da su zato jezera puna svega 30 odsto, zbog čega poljoprivreda najviše pati, a onda i ostali sektori. 

Žetva pšenice u Italiji će biti manja za 30 odsto, a kukuruza će biti manje za 50 odsto zato što je sever zemlje područje na kome se uzgaja 90 odsto kukuruza i pirinča, najviše pogođen sušama.

Maslinovo ulje – berba i cene

Kada je reč o maslinovom ulju, očekuje se smanjenje proizvodnje od 40 odsto. Polja na kojima se uzgaja voće i povrće su praktično izgorela zbog čega je berba smanjena za 70 odsto.

Vrućina i suša pogađaju i životinje: krave piju i do 140 litara vode dnevno što je dvostruko više u odnosu na prethodne godine.

Krave, međutim, daju 20 odsto manje mleka, što će dovesti do porasta cena mleka za oko 15 odsto.

"U ovom momentu visoka inflacija, suše i vrućine dovešće od jeseni do smanjenja kupovne moći. Ljudi će morati da biraju jeftinije proizvode. Prvo će izdvajati manje za odeću, zatim za restorane i kafiće, a onda će početi da štede i na hrani. Situacija dalje zavisi i od političke, kao i od finansiranja poljoprivrede", objašnjava Umberto Bertolazi.

Rat, rast cena i zatvaranje farmi

Komplikovana situacija, već teška zbog rata u Ukrajini, u Italiji dovodi do porasta cena za oko 9,6 odsto.

Italijane će voće i povrće koštati 1,97 milijardi više, hleb i pasta 1,65 milijardi, a meso i salame 1,54 milijardi više u odnosu na prošlu godinu.

Jedna od deset farmi se zatvara, dok 30 odsto njih rade sa gubicima.

Cena đubriva je porasla za 170 odsto, za 90 osto za ishranu i napajanje stoke, kao i za 129 odsto za benzin.

Vlada premijera Marija Dragija izdvojila je 36,5 miliona evra za poljoprivredni sektor dekretom suše. 

No, pad Vlade danas dovodi do zabrinutosti za budućnost u svim sektorima.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво