Читај ми!

Honduras, plaćanje kafe kriptovalutama u bitkoin gradu

U kafićima "Bitkoin doline" u Hondurasu kafa može da se plati kriptovalutama. Kroz projekat u turističkoj enklavi Santa Lucija ta zemlja je "uplovila" u trend digitalnih valuta.

Mali grad u planinama, 20 minuta od glavnog grada Tegusigalpa je postao bitkoin grad.

Vlasnici velikih i malih preduzeća u Santa Lusiji su se prilagođavaju upotrebu kriptovaluta kao sredstvu plaćanja, nadajući se da će tako privući više turista.

"Otvoriće više mogućnosti i privući više ljudi koji žele da koriste ovu valutu", rekao je Cezar Andino, menadžer Los Robles trgovine.

Projekat "Bitkoin dolina" cilja 60 preduzeća koji bi trebalo da se obuče i usvoje kriptovalute kako bi ih plasirali na tržište proizvoda i usluga, očekujući da će se ta praksa proširiti na
više preduzeća i obližnjih područja.

Inicijativu je zajednički razvio Blokčein organizacija Hondurasa, gvatemalska berza kriptovaluta, Tehnološki univerzitet u Hondurasu i opština Santa Lucija.

"Zajednica Santa Lusije će se obrazovati da koristi i upravlja kriptovalutama, implementirajući ih u različita preduzeća u regionu i generisanje kripto-turizma", rekao je Ruben Karbahal Velaskez, profesor na Tehnološkom univerzitetu.

Dok neke zemlje Latinske Amerike istražuju potencijal kriptovaluta, postoje rizici.

U septembru 2021. godine, El Salvador je usvojio bitkoin kao legalan način plaćanja i napravio "bitkoin plažu", mesto za surfovanje grada El Zonte. 

Igra te centralnoameričke zemlje na kartu bitkoina bila je otežana zbog pada kripto tržišta i skepticizma zajmodavaca i rejting agencije. Javno objavljeni fondovi El Salvadora od 105 miliona dolara sada vrede oko 57 miliona dolara. 

"Bitkoin dolina" će, međutim, omogućiti trgovcima da primaju trenutna plaćanja na lokalnom nivou valute, eliminišući rizik od fluktuacije vrednosti kriptovaluta, rekao je
Leonardo Paguada, osnivač Blokčein organizacije Hondurasa.

Kritičari ekspanzije bitkoina upozorili su da takve operacije mogu podstaći pranje novca i finansijske nestabilnost uz povećanje digitalnog jaza, kako siromašniji delovi društva mogu imati problema sa pristupom tehnologiji. 

петак, 29. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво