Читај ми!

Bajden i Si o Tajvanu: SAD se protive jednostranim potezima, Kina protiv mešanja stranih sila

Predsednik SAD Džozef Bajden razgovarao je sa kineskim predsednikom Si Đipingom, posle najavljene posete predsedavajuće Predstavničkog doma Kongresa Nensi Pelosi Tajvanu, što je podiglo tenzije između Vašingtona i Pekinga. SAD se snažno protive jednostranim naporima da se promeni status kvo ili podrije mir i stabilnost širom Tajvanskog moreuza, naveo je Bajden. Si Đinping upozorio Bajdena da se "ne igra sa vatrom" po pitanju Tajvanu.

Džozef Bajden, u telefonskom razgovoru koji je trajao više od dva sata, rekao je Si Đinpingu da se američka politika prema Tajvanu nije promenila, saopštila je Bela kuća.

Istakao je i da se Vašington snažno protivi jednostranim naporima da se promeni status kvo ili podrije mir i stabilnost širom Tajvanskog moreuza, prenosi Rojters.

Dvojica lidera su razgovarala i o nizu pitanja važnih za bilateralne odnose, ali o drugim regionalnim i globalnim pitanjima.

Zadužili su svoje timove da nastave da slede današnji razgovor, te da se posebno pozabave klimatskim promenama i zdravstvenom bezbednošću, navela je Bela kuća, prenosi britanska agencija.

U saopštenju Bele kuće ne pominje se da li su dvojica lidera razgovarala o eventualnom smanjenju carina od strane Vašingtona.

Šta je Si Đinping poručio Bajdenu 

Kineski državni mediji preneli su da je Si Đinping upozorio Bajdena da se "ne igra vatrom" po pitanju Tajvanu.

"Onaj ko se igra vatrom sigurno će izgoreti", poručio je Si, koji je u razgovoru naveo i da se nada da će američka strana jasno to i videti.

Naveo je i da se Kina čvrsto protivi mešanju spoljnih sila u pitanje Tajvana.

Do razgovora, petog između Bajdena i Sija, dolazi nakon što je najavljena poseta Nensi Pelosi Tajvanu ozbiljno podigla tenzije između Vašingtona i Pekinga. 

Iz Bele kuće je saopšteno da bi putovanje Pelosi na Tajvan bilo pitanje koje spada u domen nacionalne bezbednosti SAD, ali da samo ona može doneti odluku o tome da li će da putuje ili ne.

Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Džao Liđijan izjavio je ranije da je kineska strana jasno naznačila SAD u više navrata da se snažno protivi poseti Pelosi Tajvanu.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво