Читај ми!

Vulkan zapretio stanovnicima na jugu Japana

U južnom Japanu pokrenuta je evakuacija stanovništva grada Kagošima zbog erupcije vulkana Sakurađima.

U blizini grada Kagošima na jugozapadu Japana  desila se vulkanska erupcija, zbog koje su lokalne vlasti pozvale stanovništvo grada na evakuaciju.

Kamere za nadzor su najpre zabeležile izbijanje lave na više mesta iz trbuha vulkana Sakurađima, da bi nešto kasnije i iz njegovog kratera pokuljali krupni oblaci dima. Kamenje iz kratera letelo je i po dva i po kilometra, javila je Japanska meteorološka agencija.

Japanski mediji takođe javljaju da je, u iščekivanju moguće veće erupcije, centralna vlada u Tokiju oformila vanredni krizni štab.

Grad Kagošima nalazi se na ostrvu Kjušu i ima oko 590.000 stanovnika, a vlasti su naložile da se stanovništvo koje živi u prečniku od tri kilometra oko vulkana evakuiše.

Na njegovoj teritoriji nalazi se vulkanska planina Sakurađima, visine 1.117 metara i površine 77 kvadratnih kilometara.

"Sakurađima" bukvalno znači "Ostrvo trešnje", jer je vulkanska planina prvobitno izranjala iz mora obrazujući manje ostrvo. Međutim, relativno nedavno, nakon erupcije 1914. godine to vulkansko ostrvo se fizički spojilo sa obližnjim velikim ostrvom Kjušu zahvaljujući kamenju i prašini koje je tada izletelo iz vulkanskog grotla.

Vulkan Sakurađima je simbol grada Kagošima i ostrva Kjušu, te omiljena turistička destinacija u Japanu, jer se izdiže iznad zaliva u kojem je grad smešten, obrazujući spektakularni pejzaž.

On je, međutim, najaktivniji od 108 aktivnih vulkana u Japanu, i s obzirom da se nalazi neposredno uz veliko naselje, jaka erupcija mogla bi da ima katastrofalne posledice, zbog čega steizmolozi, vlasti i mediji s velikom zabrinutošću prate situaciju.

четвртак, 09. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара