Читај ми!

Novi predsednik Šri Lanke položio zakletvu

Dosadašnji premijer Ranil Vikremesinge položio je zakletvu kao novi predsednik te zemlje, dan nakon što je pobedio na glasanju u parlamentu.

Ranil Vikremesinge je položio zakletvu pred vrhovnim sudijom Džajantom Džajasuirjom, na ceremoniji održanoj u zgradi parlamenta u Kolombu i pozvao građane da se okupe kako bi pronašli izlaz iz najgore ekonomske krize u poslednjih nekoliko decenija.

"Želeo bih da okupim sve kako bi se formirao nacionalni konsenzus o putu napred", rekao je Vikremesinge novinarima nakon molitve u starom budističkom hramu Gangaramaja u Kolombu. 

On je negirao da je blizak klanu Radžapaksa, čijih je sedam članova bilo u vladi od aprila pre nego što su ulični protesti počeli da ih teraju.

"Ja nisam prijatelj Radžapakse. Ja sam prijatelj naroda", rekao je Vikremesinge.

Za Vikremesingea glasalo je 134 od 225 poslanika, nakon što je njegov prethodnik Gotabaja Radžapaksa pobegao iz zemlje i podneo ostavku na svoju funkciju prošle nedelje, nakon što su učesnici protesta upali u njegovu rezidenciju.

Njegov izbor bi mogao da dovede do novih protesta, zbog ogorčenja na vladajuću elitu koja se smatra odgovornom za veliku ekonomske krizu sa nestašicom goriva, hrane i lekova, reklo je nekoliko demonstranata Rojtersu

Vikremesinge bi trebalo da bude na vlasti do 2024, što je ostatak mandata Radžapakse.

уторак, 16. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво