Читај ми!

Izveštaj o pucnjavi u školi u Teksasu: Loše odluke policije, škola se nije pripremila

Prilikom odgovora na napad u školi u okrugu Juvalde u kojoj je ubijena 21 osoba došlo je do "sistemskih propusta" i donesene su "izuzetno loše odluke", navodi se u preliminarnom izveštaju odbora Zastupničkog doma Teksasa.

Preliminarni izveštaj je prvobitno dostavljen porodicama žrtava pucnjave u školi u gradu Juvalde, a u njemu se detaljno opisuje "sveukupni nemaran pristup" policije na mestu događaja, prenosi Bi-Bi-Si.

Navodi se da je policija čekala više od sat vremena ispred učionica pre nego što je ušla.

Odbor veruje da je izveštaj od gotovo 80 stranica dosad najcelovitiji prikaz onoga što se dogodilo tokom i posle napada i u njemu je iznet zaključak da se škola nije adekvatno pripremila za mogućnost da u nju uđe naoružani napadač, te da nije poštovala bezbednosne procedure.

Zbog nesprovođenja bezbednosnih mera, napadač je verovatno ubio većinu svojih žrtava pre nego što je iko ko je mogao da ih zaštiti stigao u zgradu, stoji u izveštaju.

"Od otprilike 142 metka koje je napadač ispalio unutar zgrade, gotovo je sigurno da je više od 100 ispucao pre nego što je prvi policajac ušao", navodi se u izveštaju.

Na dan masakra, 24. maja ove godine, u školi je bilo 376 službenika raznih bezbednosnih agencija, a osamnaestogodišnji napadač ubio je devetnaestoro dece i dvoje učitelja.

Video koji je prošle nedelje objavljen na Ostin ameriken-stejtsmenu pokazuje kako se policija skrivala u hodniku 77 minuta pre nego što je ušla u dve spojene učionice i razmenila vatru sa napadačem.

Vlasti su u maju saopštile da su izbezumljena deca u učionicama zvala policiju najmanje šest puta dok su policajci čekali u hodniku, navodi Bi-Bi-Si.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво