Читај ми!

Britanija: I šefica diplomatije se kandiduje za premijerku, do sada 10 kandidata

Britanska ministarka spoljnih poslova Liz Tras pokrenula je kandidaturu za buduću britansku premijerku, čime se broj kandidata koji bi da naslede Borisa Džonsona povećao na deset.

Kao što se i očekivalo, pored dosadašnjih devet kandidata, i šefica diplomatije Velike Britanije Liz Tras objavila je da pokreće kandidaturu za mesto lidera Konzervativne stranke i budućeg premijera, prenosi Rojters.

"Boriću se na izborima kao konzervativka i vladati kao konzervativka", napisala je Liz Tras u autorskom tekstu za britanski Telegraf.

Bivša britanska državna sekretarka odbrane Peni Mordaunt, takođe, je danas saopštila da se kandiduje za mesto lidera Konzervativne stranke.

"Naše rukovodstvo mora da se promeni. Mora da se posvećuje manje pažnje lideru, a mnogo više brodu", napisala je Mordaunt metaforično na Tviteru.

Britanski ministar saobraćaja Grant Šaps rekao je za londonski "Sandej tajms" da će se kandidovati i dodao da će, ako bude izabran, predložiti hitno usvajanje budžeta u prvih 100 dana da bi smanjio poreze najugroženijima i pružio podršku države kompanijama sa visokim nivoom potrošnje energije.

Kandidaturu za Džonsonovog naslednika najavio je i bivši britanski ministar finansija Riši Sunak.

Sunak, koji je podneo ostavku ove nedelje u znak protesta zbog Džonsonovog vođstva, tvrdi da može da spase imidž Konzervativne stranke i da ima iskustvo koje će mu omogućiti da se nosi sa ekonomskom krizom, naveo je politički urednik "Tajmsa" Stiven Svinford.

I novoimenovani ministar finansija Nadim Zahavi najavio je kandidaturu za premijera Velike Britanije, a cilj mu je, kaže, da stabilizuje ekonomiju zemlje.

"Moj cilj je jednostavan: da svim Britancima obezbedim mogućnosti koje su bile pružene mojoj generaciji, ko god da ste i odakle god da dolazite. Da stabilizujem (nacionalni) brod i da stabilizujem ekonomiju", rekao je Zahavi.

Na listi kandidata za novog britanskog premijera su i bivši ministri zdravlja Džeremih Hant i Sadžid Džavid, kao i državni tužilac Suela Brejverman, Kemi Bedanok i Tom Tugendhat.

Džonson je podneo ostavkuna mesto lidera Konzervativne stranke nakon talasa ostavki ministara i visokih funkcionera britanske vlade, ali će ostati na mestu britanskog premijera do izbora novog lidera stranke.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво