Читај ми!

Italijani strahuju da će biti restrikcija vode za piće, idu u prodavnice da bi se rashladili

Ekstremno velike vrućine uz nedostatak padavina pogodile su Italiju, ne samo poslednjih dana nego i poslednjih meseci. Zato je u toj zemlji proglašeno vanredno stanje koje donosi niz odredbi vezanih za upotrebu vode.

Italija je već mesecima pogođena ekstremnim vrućinama i sušama i to više nisu izolovani slučajevi. Afrički anticiklon koji je ranije ostajao na pustinji Sahara prelazi u evropske krajeve i sa sobom donosi sušu jer stvara uslove koji dovode do nedostatka padavina, kažu stručnjaci u ovoj zemlji.

"Čim nađem malo zelenila krijem se u hladu jer u protivnom ne bih izdržao, nama starijima baš teško padaju ove vrućine", kaže jedan Italijan.

Neki se raduju odlasku na posao zbog klima uređaja, dok drugi da bi se rashladili idu u prodavnice.

Kabinet ministara Italije na sastanku koji je trajao svega nekoliko minuta, odobrio je proglašenje vanrednog stanja u vezi sa deficitom vode u pet regiona na severu Italije.

Po poslednjim saznanjima Vlada je dodelila ekonomsku pomoć regionima koji ide od 10,9 miliona za region Emilija Romanje do 4,2 miliona za region Furlanija-Julijska krajina.

Regionu Lombardije dodeljeno je 9 miliona evra pomoći.

"Ovde u Milanu su već blokirali mnoge stvari zbog suše u očekivanju, nadamo se nekoj kiši", kaže stanovnica Milana.

Reka Po dostigla najniži nivo u sedam decenija 

Pored severa zemlje koji je najviše ugrožen, i region Toskane preživljava katastrofu, naime 90 odsto teritorije je u stanju ekstremne suše kao i region Lacio, naime u Rimu je od početka godine palo 63 odsto manje kiše nego u proseku, a jezera su niža i za metar.

Prema poslednjim istraživanjima, temperatura na Mediteranu je još u maju bila za četiri stepena više od proseka u periodu između 1985. do 2005. godine, a najveća italijanska reka Po je skoro potpuno presušila tj. dostigla je najniži nivo u poslednjih 70 godina.

"Nikada nisam video da Po ovako izgleda, a dolazim ovde svakog dana", kažu Italijani koji strahuju da će se uvesti restrikcije vode za piće.

U mnogim regionima donete su uredbe o smanjenju trošenja vode za piće ili za usluge koje zaista nisu neophodne poput pranja automobila, zalivanja bašta, punjenja privatnih bazena, drugog pranja kose kod frizera kao i trošenja klime.

U Lombardiji do sada šteta iznosi dve milijarde evra, sneg na planinama i glečerima se otopio, a klimatske promene su dovele i do velike tragedije na glečeru Marmolada. Naime temperatura je u momentu nesreće iznosila 10 stepeni na više od 3.000 metara.

Vremenske nepogode kojih je sve više, ne nadoknađuju nedostatak vode ni u jednom regionu Italije, a rizik od požara i nestašice vode za piće je sve veći.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво