Читај ми!

Bajden: SAD povećavaju vojno prisustvo u Evropi; Zelenski upitao: Zar mi nismo dovoljno učinili

Samit NATO-a održava se u Madridu, a započeo je vešću da je Ankara dala zeleno svetlo za priključenje Švedske i Finske Alijansi. Španski premijer Pedro Sančez ovog jutra ima poruku za Vladimira Putina - "Nećeš pobediti". Šolc saopštio da će NATO nastaviti da naoružava Ukrajinu. Jens Stoltenberg najavljuje istorijski samit. Džo Bajden najavio veće vojno prisustvo Amerike u Evropi.

Španski premijer Pedro Sančez, domaćin ovonedeljnog samita NATO-a, u svom govoru je poručio predsedniku Rusije Vladimiru Putinu da neće pobediti u ratu protiv Ukrajine.

Sančez je ranije rekao da će Rusija biti identifikovana kao glavna pretnja u novom strateškom konceptu Alijanse, za razliku od prethodnog perioda kada je smatrana strateškim partnerom.

"Šaljemo snažnu poruku Putinu: Nećeš pobediti", rekao je Sančez u svom govoru.

Američki predsednik Džo Bajden rekao je da SAD menjaju svoju vojnu poziciju u Evropi zbog pretnji koje stižu od Rusije nakon napada na Ukrajinu.

Potvrdio je da će SAD povećati broj razarača u Španiji sa četiri na šest, a poslaće i dve eskadrile lovaca F-35 u Britaniju i uspostaviti vojno sedište u Poljskoj. 

Poruku iz Madrida uputio je i nemački kancelar Olaf Šolc, navodeći da će NATO nastaviti da snabdeva Ukrajinu naoružanjem.

"Dobro je da zemlje koje su ovde, ali i mnoge druge, pomažu Ukrajini da se brani tako što joj pružaju finansijsku pomoć, humanitarnu, ali i oružje koje hitno poredbno", rekao je Šolc novinarima.

Dodao je da je poruka NATO-a da će nastaviti to da čini, i to intenzivno, koliko god da bude potrebno Ukrajini kako bi se odbranila.

Širenje NATO-a na Finsku i Švedsku 

Generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg rekao je na samitu Alijanse u Madridu da očekuje brzu ratifikaciju članstva Švedske i Finske u tom vojnom savezu. Istakao je i da će ovo biti "istorijski" samit koji će promeniti NATO u godinama koje dolaze.

Britanski premijer Boris Džonson izjavio je da ruski predsednik greši ako se nada "manjoj Alijansi".

"Dobija više NATO-a. Dolaze nam dve nove članice, Finska i Švedska, što je ogroman korak napred za naš savez", poručio je Džonson.

Finski predsednik Sauli Niniste objavio je da su se Helsinki i Stokholm rešili nesuglasice sa Ankarom čime je otvoren put za prijem dve skandinavske zemlje u NATO-u.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво