Читај ми!

Postignut dogovor sa Turskom – Švedskoj i Finskoj otvoren put ka članstvu u NATO

Finski predsednik Sauli Niniste objavio je da su se Helsinki i Stokholm rešili nesuglasice sa Ankarom čime je otvoren put za prijem dve skandinavske zemlje u NATO.

Sauli Niniste oglasio se nakon sastanka tri strane u Madridu uoči početka samita NATO, javio je finski list Helsingin sanomat.

"Imali smo detaljan sastanak sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom i švedskom premijerkom Magdalenom Anderson, uz podršku generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga", naveo je u svom saopštenju Niniste.

"Kao rezultat tog sastanka, naši ministri spoljnih poslova potpisali su Memorandum o razumevanju između naših zemalja kojim se potvrđuje podrška Turske pozivanju Finske i Švedske da se pridruže NATO-u na ovonedeljnom samitu u Madridu", ističe se u saopštenju finskog predsednika.

Dodaje se da će se konkretni koraci pristupanje Finske i Švedske NATO-u dogovoriti među NATO saveznicima u naredna dva dana.

Ankara je blokirala prijem Helsinkija i Stokholma u Alijansu pre svega zbog njihovog stava prema Radničkoj partiji Kurdistana koju turske vlasti smatraju terorističkom organizacijom.

Šta su Švedska i Finska obećale

U memorandumu, Švedska i Finska su se da će istražiti i preduzeti mere da zaustave finansiranja Radničke partije Kurdistana i regrutacije ljudi za potrebe te organizacije.

Osim toga, Finska i Švedska će se efikasno i temeljno pozabaviti nerešenim zahtevima Turske za deportaciju ili ekstradiciju osumnjičenih za terorizam, uzimajući u obzir informacije, dokaze i obaveštajne podatke koje je obezbedila Turska, stoji u memorandumu.

Dve nordijske zemlje su se obavezale da će uspostaviti i neophodni bilateralni pravni okviri koji bi olakšao proces usklađivanja sa Evropskom konvencijom o ekstradiciji.

U memorandumu koji su potpisali najviši diplomatski predstavnici tri zemlje, Finska i Švedska su se, pored ostalog, obavezale da će obezbediti da državni regulatorni okviri za izvoz oružja omoguće ispunjenje novih obaveza prema saveznicima u skladu sa njihovim statusom članica NATO.

Stoltenberg: Švedska i Finska - možda najbrži ulazak u NATO

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da je proces razmatranja prijava Švedske i Finske za ulazak u alijansu veoma brz, što bi, kako je istakao, trebalo da bude signal Rusiji da su vrata NATO otvorena za druge zemlje.

"Ovo je veoma očigledan signal Moskvi da su vrata NATO otvorena", rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare.

Stoltenberg je dodao da je situacija s aplikacijama Švedske i Finske postala "možda najbrži proces" u razmatranju zahteva zemalja za članstvo u NATO.

Bajden i Džonson pozdravili sporazum

Američki predsednik Džo Bajden pozdravio je večeras postizanje sporazuma Turske, Švedske i Finske.

"Čestitam Finskoj, Švedskoj i Turskoj na potpisivanju trilateralnog memoranduma. To je ključni korak da NATO pozove Finsku i Švedsku, koje će ojačati našu alijansu i pojačati našu kolektivnu bezbednost i sjajan način da se započne samit", napisao je Bajden na Tviteru.

Vest o postizanju sporazuma pozdravio je i britanski premijer Boris Džonson.

"Fantastična vest na početku samita NATO-a. Članstvo Švedske i Finske doprineće da naš sjajni savez bude jači i bezbedniji", poručio je Džonson u objavi na Tviteru.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво