Читај ми!

Makron bez većine u parlamentu, mala izlaznost ojačala opoziciju

Prema rezultatima drugog kruga parlamentarnih izbora u Francuskoj, na osnovu 100 odsto obrađenog glasačkog materijala, koalicija Zajedno predsednika države Emanuela Makrona vodi sa 38,48 procenata osvojenih glasova ili 245 mandata u skupštini. Levičarska koalicija "Nupes" Žan-Lika Melanšona dobila je 131 mesto, a "Nacionalno okupljanje" Marin le Pen 89 mandata.

Nova narodna ekološka i socijalna unija (Nupes) Žan-Lika Melanšona osvojila je 31,43 odsto glasova ili 119 mandata u parlamentu.

Na trećem mestu je desničarsko Nacionalno okupljanje (RN) Marin le Pen sa osvojenih 17,61 odsto glasova, odnosno 89 poslaničkih mesta.

Četvrti su Republikanci sa 7,10 odsto glasova, odnosno 61 mandatom, navodi francusko ministarstvo.

Žan-Lik Melanšon ocenio je da je u drugom krugu izbora "predsedničke stranka totalno razbijena".

"Niko nema većinu. Francuska se izjasnila i mora se reći nedovoljno, jer je nivo apstinenata i dalje previsok, što znači da veliki deo Francuske ne zna gde da se okrene, tako da su tri bloka na sličnom nivou", naveo je Melanšon, prenosi Figaro.

Prema njegovim rečima, to je neuspeh "makronije" – moralni neuspeh onih koji su svima davali lekcije. Oni su ojačali Nacionalno okupljanje" Marin le Pen, dodaje Melanšon.

Le Pen: Ubedljivo najveća pobeda naše političke porodice

Marin le Pen istakla je da je Nacionalno okupljanje ostvarilo "ubedljivo najveću pobedu u istoriji" na izborima u Francuskoj.

"Naša poslanička grupa će biti daleko najveća u istoriji naše političke porodice. Ovo poverenje nas obavezuje", istakla je Le Penova.

Prema njenim rečima, Nacionalno okupljanje je postiglo svoj cilj, "da Emanuel Makron postane predsednik manjine, bez kontrole vlasti" i da se nastavi politička rekompozicija koja je neophodna za demokratsku obnovu.

Izlaznost na izborima je, prema navodima francuskog MUP-a, posle obrađenih 97 procenata glasačkog materijala, iznosila 46,88 odsto.

Građani Francuske glasali su juče u drugom krugu parlamentarnih izbora. Glasalo se za kandidate za 577 poslaničkih mesta.

Prvi krug izbora, koji je održan 12. juna, obeležila je rekordno mala izlaznost od 47,7 odsto. 

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво