Читај ми!

SAD traže istragu u "Stelantisovoj" fabrici u Meksiku zbog navodnih pretnji radnicima

Sjedinjene Američke Države su zatražile od Meksika da ispita navodna kršenja prava radnika u fabrici auto-delova italijansko-francuskog proizvođača automobila "Stelantis", saopštili su američki zvaničnici.

Vašington traži da meksičke vlasti istraže moguće zloupotrebe u fabrici "Teksid Hijero de Meksiko" koja potpada pod trgovinski sporazum Sjedinjene Države – Meksiko – Kanada i koja se nalazi u severnoj pograničnoj državi Koauila.

"Teksid", koji zapošljava skoro 1.500 ljudi i pravi delove od livenog gvožđa za teška vozila, upleten je u sindikalni spor od 2014. godine.

Radnici kažu da kompanija krši njihova prava da ih predstavlja grupa po njihovom izboru i da je otpustila radnike koji su podržavali tu grupu.

Kancelarija američkog trgovinskog predstavnika navela je u zahtevu da je zabrinuta što su radnicima uskraćena prava kolektivnog pregovaranja o ugovoru sa Konfederacijom meksičkih radnika (CTM), jednim od najmoćnijih meksičkih sindikata.

Američka Kancelarija traži da Meksiko ispita da li je bilo pritisaka na radnike, uključujući pretnje i nagovaranja.

Radne sporove u Meksiku dugo karakteriše taktika zastrašivanja moćnih sindikata koji su bliskiji sa poslodavcima i vlastima nego sa radnicima.

Prema trgovinskom paktu  Sjedinjene Države – Meksiko – Kanada, koji je zamenio raniji NAFTA sporazum, fabrike koje krše prava radnika mogle bi da izgube bescarinski tretman.

"Stelantis", četvrta najveća automobilska grupacija na svetu koja je nastala spajanjem "Pežoa PSA" i "Fijat-Krajslera", saopštila je da poštuje i podržava prava na kolektivno pregovaranje svojih zaposlenih širom sveta i da će poštovati sve lokalne zakone u tom pogledu.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво