Читај ми!

Južna Koreja i SAD, raketni odgovor na projektile Pjongjanga

Južna Koreja i SAD ispalile su osam projektila zemlja-zemlja u more kao odgovor na severnokorejsko lansiranje sličnog broja balističkih projektila prethodnog dana, rekao je zvaničnik južnokorejskog ministarstva odbrane.

Južna Koreja je saopštila da je lansiranje u ponedeljak kraj njene istočne obale demonstracija "sposobnosti i spremnosti Seula da izvrši precizne udare" na izvore lansiranja raketa Severne Koreje ili centara za komandu i podršku, citirala je novinska agencija Jonhap vojsku Južne Koreje.

Predsednik Južne Koreje Jun Suk Jeol obećao je da će zauzeti oštriji kurs prema severnom susedu i dogovorio se sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom na samitu u Seulu prošlog meseca da unapredi zajedničke vojne vežbe i njihovo kombinovano odvraćanje, uključujući raspoređivanje snažnijeg američkog oružja.

Jun je rekao da su nuklearni programi i programi balističkih projektila Severne Koreje dostigli nivo na kom "ugrožavaju regionalni i svetski mir" i obećao "čvrst i strog odgovor" na sve buduće provokacije.

Vojske Južne Koreje i SAD ispalile su osam projektila u periodu od oko 10 minuta, prenosi Jonhap.

Američke snage u Koreji su u saopštenju navele da je u vežbi korišćena jedna raketa američke vojske i sedam južnokorejske vojske. U saopštenju se navodi da savez tih zemalja "ostaje posvećen miru i prosperitetu na Korejskom poluostrvu i širom Indo-Pacifika. Posvećenost SAD odbrani [Južne Koreje] i dalje je čvrsta".

Severna Koreja je u nedelju ispalila osam balističkih projektila kratkog dometa ka moru kod svoje istočne obale, dan nakon što je američki nosač aviona "Ronald Regan" završio trodnevnu pomorsku vežbu sa Južnom Korejom u Filipinskom moru, prvu zajedničku vežbu u kojoj je taj nosač učestvovao od novembra 2017.

Južnokorejska vojska je saopštila da je otkrila da je Pjongjang ispalio rakete za 35 minuta sa najmanje četiri različite lokacije, što je, čini se, rekord za jedan dan, navodi Gardijan.

Pjongjang nije komentarisao nedavne raketne testove.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво