Читај ми!

Bombarderi i projektili za ispraćaj Bajdena iz Azije

Ruski i kineski bombarderi preleteli su Japansko more tokom sastanka predsednika SAD Džozefa Bajdena i lidera Japana, Indije i Australije u Tokiju. Nedugo posle Bajdenovog odlaska sa Dalekog istoka, Severna Koreja ispalila salvu balističkih projektila.

Бомбардери и пројектили за испраћај Бајдена из Азије Бомбардери и пројектили за испраћај Бајдена из Азије

"Ovo je provokacija", rekao je japanski ministar odbrane Nobuo Kiši nedugo pošto je iznad Japanskog mora preletela eskadrila kineskih i ruskih bombardera.

Japan je, za svaki slučaj, uputio presretače ka kineskim i ruskim avionima koji, prema informacijama iz Tokija, nijednog trenutka nisu ušli u vazdušni prostor te države.

Gotovo istovremeno, Južna Koreja je ka granici uputila borbene avione, pošto se ka granici te države uputilo ukupno osam kineskih i ruskih aviona. Ni ove letelice nisu povredile južnokorejski vazdušni prostor.

Rat u Ukrajini podigao je tenzije na Dalekom istoku gotovo do tačke usijanja, pošto je Tokio dramatično promenio retoriku prema Moskvi, nazivajući sporna Kurilska ostrva "okupiranom teritorijom", dok su SAD i Japan izvele seriju mornaričkih manevara u okolini Tajvana, što je naišlo na negodovanje Kine.

Rusi su, na ove manevre, odgovorili "vežbama gađanja" i iz podmornica ispalili projektile dometa 2.000 kilometara.

Najnoviji u seriji sporova Japana i Rusije počeo je krajem februara, kada je vlada u Tokiju rusku ofanzivu na Ukrajinu nazvala "ozbiljnim kršenjem međunarodnog prava" i pridružila se kaznenim merama koje je Zapad uveo Moskvi.

Moskva je, u kontraudaru, svrstala Japan na listu "neprijateljskih država" i prekinula pregovore o mirovnom sporazumu između dve države, kojim je trebalo da budu rešena pitanja koja su ostala otvorena posle Drugog svetskog rata, uključujući i sudbinu Kurilskih ostrva.

Bajdenov put u Japan, opisan kao kontramera rastućem kineskom uticaju, suštinski predstavlja pokušaj da se učvrsti savez sa Indijom, Japanom i Australijom u sklopu bloka "Kvad".

Posle serije susreta, Bajden i premijeri ostale tri države, Fumio Kušida, Entoni Albaneze i Narendra Modi potpisali su zajedničku izjavu u kojoj su upozorili na eventualne nasilne "promene statusa kvo".

U želji da izbegnu bilo kakve dodatne konfrontacije, lideri ove četiri države uzdržali su se od direktnog pominjanja Kine i Rusije.

Svega nekoliko časova po Bajdenovom odlasku iz Japana, Severna Koreja je ispalila tri balistička projektila, saopštile su južnokorejske vlasti.

Japansko ministarstvo odbrane je potvrdilo da su lansirana dva projektila, od kojih je jedan pao 300 kilometara od mesta sa kojeg je lansiran, dok je drugi prešao čitavih 750 kilometara.

Odmah posle Bajdenovog odlaska iz Japana, kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji otputovao je na Solomonska ostrva, odnosno prvu stanicu na turneji po južnom Pacifiku.

"Ova poseta potvrđuje da je kinesko prisustvo u regionu usmereno ka miru, za razliku od kampanje koju su pokrenuli SAD i Australija", piše kineski Global tajms.

Nedavno potpisivanje bezbednosnog sporazuma između Kine i Solomonskih ostrva, duboko je uznemirio SAD i Australiju, pre svega zbog straha da bi kineska mornarica u budućnosti mogla da izgradi bazu i tako zađe za leđa američkim vojnim uporištima na Guamu.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво