Читај ми!

Entoni Albaniz – političar koji zna šta je siromaštvo

Entoni Albaniz, budući australijski premijer, slovi za pragmatičnog lidera koji je potekao iz radničke klase. Poručio je da će okončati podeljenosti koje vladaju u zemlji i ujediniti Australijance.

Nakon što je lider konzervativaca Skot Morison priznao poraz na parlamentarnim izborima, Entoni Albaniz je poručio da će ujediniti Australiju.

"Želim da ujedinim zemlju. Mislim da ljudi žele jedinstvo, da streme ka zajedničkom interesu, da se vode osećajem zajedničke svrhe. Mislim da smo imali i previše podela, ono što žele je da zajedno radimo kao nacija i ja planiram da vodim takvu zemlju", rekao je pedesetdevetogodišnji Albaniz.

On je u parlament prvi put ušao 1996. godine. Tokom unutarpartijskih sukoba u prvoj deceniji ovog veka, Albaniz je otvoreno kritikovao obe strane. Stekao je reputaciju saradljivog političara koji je spreman da radi i sa onima koji zastupaju drugačije ideološke stavove, što se naročito pokazalo dok je predsedavao parlamentom.

Nakon poraza 2010. godine, laburisti su uspeli da oforme manjinsku vladu, a parlament je radio iznenađujuće efikasno - štaviše, to je bio najefikasniji australijski parlament kada je reč o donošenju zakona, a predvodio ga je upravo Entoni Albaniz.

Sa svega 12 godina, Albaniz je učestvovao u organizovanju protesta podstanara, kako bi sprečio da se investitorima proda stambeni objekat u kojem je živeo sa majkom, a koji je u državnom vlasništvu.

Oni koji ga poznaju, kažu da je pragmatičan, ali i borac za društvenu pravdu - osećaj koji je stekao još u detinjstvu.

"To mi svaki dan daje odlučnost, da pomažem ljudima koji su u situaciji u kakvoj sam ja nekad bio, da imaju bolji život", rekao je Albaniz u januaru za Nacionalni pres klub.

Tada je podsetio kako je u detinjstvu zavisio od komšija koji su ga hranili, kada njegova majka, koja je živela od invalidske penzije, nije mogla da ga izdržava.

On je bio prvi u svojoj porodici koji je pohađao univerzitet - studirao je ekonomiju, kada se uključio i u studentsku politiku. Tada je polako počeo da gradi svoju političku karijeru.

Za šta se zalaže Albaniz

Kada je reč o političkim stavovima, Albaniz je republikanac, i zalaže se za promenu sadašnjeg statusa Australije kao ustavne monarhije. Međutim, povodom platinastog jubileja kraljice Elizabete Druge, Albaniz je izjavio:

"Ima mnogo Australijanaca koji ne podržavaju princip monarhije, ali koji je poštuju (kraljicu). Možete biti republikanac, kao što sam ja, a da ipak gajite veliko poštovanje prema kraljici. Svoju službu vrši sa vernošću, integritetom i ljudskošću, a ponekad se potkrade i humor". 

Zalaže se i za pravo na abortus, navodeći da žene imaju pravo izbora. Smatra i da treba da bude legalizovano pravo na eutanaziju.

Zastupnik je prava LGBT populacije i često učestvuje na godišnjim paradama u Sidneju.

Protivio se politici vlade, koja je odbijala tražioce azila koji su u Australiju stizali brodovima. "Ja ne bih mogao da odbijem ljude, porodice s decom kada bi stigli brodovima".

Kada su u avgustu prošle godine talibani došli na vlast u Avganistanu, tražio je od vlade da izbeglicama iz Avganistana omogući pravo stanovanja.

уторак, 19. март 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво