Читај ми!

Američki ratni brod u Tajvanskom moreuzu, kineska vojska nadgleda i upozorava

Američki ratni brod je plovio kroz Tajvanski moreuz, saopštila je Sedma flota američke mornarice. Kineska vojska saopštila da je nadgledala i upozorila američki ratni brod.

Sedma flota američke mornarice navodi u saopštenju da je raketna krstarica "USS Port Rojal" izvela "rutinski" tranzit Tajvanskog moreuza kroz međunarodne vode "u skladu sa međunarodnim pravom", prenosi agencija Rojters.

"Brod je prošao kroz koridor u moreuzu koji je izvan teritorijalnog mora bilo koje obalne države", navodi se u saopštenju.

Takođe, kako se navodi, krstarica koja je prošla kroz Tajvanski moreuz pokazuje posvećenost Sjedinjenih Država slobodnom i otvorenom Indo-Pacifiku.

"Vojska Sjedinjenih Država leti, plovi i deluje svuda gde to međunarodno pravo dozvoljava", dodaje se u saopštenju.

Ministarstvo odbrane Tajvana saopštilo je da je američki brod plovio na sever kroz moreuz i da je situacija na plovnom putu "normalna".

Kineska vojska je reagovala je saopštenjem da je nadgledala i upozorila američki ratni brod.

Istočna komanda Narodnooslobodilačke vojske navela je u saopštenju da su njene snage nadgledale brod sve vreme i "upozorile" ga.

"Sjedinjene Države često prave takve drame i izazivaju probleme, šaljući pogrešne signale tajvanskim snagama za nezavisnost i namerno pojačavaju tenzije širom Tajvanskog moreuza", navodi se u saopštenju.

 

уторак, 16. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво