Читај ми!

Kraljičin govor bez kraljice – da li je Ujedinjeno Kraljevstvo zvanično ušlo u eru regentstva

Britanska vlada predstavila je svoj program za narednu godinu kroz tradicionalni kraljičin govor. Prioriteti su ekonomski rast, fiskalna liberalizacija, niska tolerancija prema ilegalnim imigrantima, ali i protestima, kao i jedinstvo NATO-a.

Društvene mreže eksplodirale su od kritika. Oni najoštriji smatraju da je počela era autoritarne vladavine.

Britanci su jedinstveni samo u jednom – pozdravljaju parlamentarni prvenac prestolonaslednika, ali im nedostaje kraljica Elizabeta II.

Početak parlamentarne godine

Kraljičinim govorom tradicionalno počinje parlamentarna godina u Velikoj Britaniji.

U desetominutnom izlaganju, koje pišu ministri, suveren najavljuje zakonodavnu agendu za predstojeći period.

Prvi put u skoro šest decenija, tačnije od 1963. godine kada ju je zamenio vojvoda od Edinburga princ Filip, kraljičin govor je prošao bez kraljice.

Umesto nje, bili su tu njena kruna i prestolonaslednik princ Čarls.

Prvi, nimalo lak zadatak za princa, bio je da iznese program sve nepopularnije vlade, nekoliko dana posle neslavnih rezultata na lokalnim izborima.

"Prioritet vlade Njenog veličanstva je rast i jačanje ekonomije i pomoć porodicama zbog sve većih troškova. Vlada Njenog veličanstva izjednačiće ekonomske razlike širom zemlje i pospešiti zapošljavanje", rekao je u Domu lordova britanski prestolonaslednik princ Čarls.

"Ministri Njenog veličanstva će nastaviti da podržavaju policiju kako bi ulice postale bezbednije i da finansiraju državno zdravstvo kako bi se smanjile liste čekanja koje je prouzrokovao kovid. U ovim izazovnim vremenima vlada Njenog veličanstva igraće vodeću ulogu u odbrani demokratije i slobode širom sveta, uključujući tu i nastavak podrške narodu Ukrajine", glasio je uvodni deo kraljičinog govora.

Tradicija iznad svega

Premijer Džonson je pred put u Finsku i Švedsku, koje su na pragu članstva u NATO-u, tradicionalno branio program svog kabineta pred poslanicima.

Lider opozicije ga je tradicionalno napadao.

"Ova vlada nije uspela da podstakne privredni rast za više od decenije. Ako tome dodamo njenu inertnost dok računi vrtoglavo rastu, ostaje nam samo da gledamo niz oroz kombinacije inflacije i ekonomske stagnacije kakvu nismo iskusili decenijama", upozorava lider opozicije, ser Kir Starmer.

Zakonska osnova za regentstvo

Na prvi pogled sve je kao i pre. Kontinuitet monarhije je pravno zagarantovan.

Narod se već navikava da prinčevi Čarls i Vilijam, sada i zvanično "savetnici države", obavljaju dužnosti suverena.

"Zakon, tačnije Akt o regentstvu iz 1937. godine predviđa ovakvo stanje, koje nije bez presedana. Štaviše, predviđeno je u potpunosti", objašnjava Robert Hejzel, profesor ustavnog prava Univerziteta u Londonu.

Ipak, ništa nije isto od trenutka kada su prinčevi Čarls i Vilijam stupili u Dom lordova.

Breme odsustva kraljice osećalo se kroz muklu tišinu u parlamentu.

Njeni savetnici ističu da se 96-godišnja Elizabeta II povela za sve većim brojem građana, koji čuvaju zdravlje radom od kuće.

"Tu sam. Dobro jutro", tim rečima kraljica na snimku pozdravlja savetnike.

Narod time dobija kakvu-takvu vizuelnu potvrdu da je kraljica i dalje s njim.

Bakingemska palata priznaje da je kraljica samo delimično pokretna i time se pokreće suštinsko pitanje – da li je Ujedinjeno Kraljevstvo zvanično ušlo u eru regentstva?

понедељак, 23. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи