Читај ми!

Novi sukob u ekvadorskom zatvoru - 43 mrtva, desetine povređenih

Najmanje 43 zatvorenika su ubijena, a na desetine je povređeno u pobuni u zatvoru u Ekvadoru, saopštio je javni tužilac.

Tuča je izbila između rivalskih bandi Los Lobos i R7 u zatvoru u Santo Domingu, oko 80 kilometara istočno od glavnog grada Kita. Ubijena su 43 zatvorenika, a desetine povređeno.

Tokom nereda došlo je i do bekstva zatvorenika, od kojih je 112 uhvaćeno, a još njih 108 nije pronađeno.

Ekvadorski list El Universo objavio je da je, prema rečima komandanta Nacionalne policije Fausta Salinasa, incident izazvan tučom koja je uključivala prebacivanje zatvorenika poznatog kao Ankundia u zatvor. On je bio jedan od kolovođa koji su izazvali prethodne nerede u zatvoru u aprilu, navodi list.

Na slikama izvan zatvora vidi se kako okrvavljene zatvorenike nose od kamiona do kola hitne pomoći koja čekaju. Kako se vest o neredima širila po celoj zajednici, mnogi rođaci su se okupili ispred objekta, uznemireni i očajnički tražeći vesti.

Predsednik Giljermo Laso uputio je saučešće porodicama poginulih i rekao da je to "nesrećni rezultat nasilja bandi". 

Ministar unutrašnjih poslova Ekvadora Patrisio Kariljo napisao je na Tviteru da vlada radi "na prevazilaženju problema zatvorskog sistema, ali da je jako složeno pronaći brza rešenja u okruženju nasilja".

Od februara u neredima ubijeno skoro 400 zatvorenika 

Sukobi su česti u zatvorima u Ekvadoru, a skoro 400 zatvorenika ubijeno je u šest odvojenih nereda od februara 2021. godine. 

Ekvador se bori sa talasom nasilja bandi i nedavno je doživeo najsmrtonosnije zatvorske nerede u istoriji.

Jedan od najgorih bio je u septembru, kada je ubijeno 119 zatvorenika u zatvoru u Gvajakilu u zapadnom Ekvadoru. Manje od dva meseca kasnije, najmanje 68 zatvorenika je umrlo u novim borbama u istom zatvoru.

Neredi su posebno brutalni, pri čemu su neki zatvorenici isečeni do smrti ili im odrubljene glave mačetama.

Prošlog meseca proglašeno je dvomesečno vanredno stanje u tri zapadne provincije - Guaias, Manabi i Esmeraldas kao odgovor na nasilje. Zatvor Belavista nije u ovim oblastima.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво