Читај ми!

Šin Fejn prvi put osvojio najviše mandata, pozivaju na "iskrenu debatu" o ujedinjenju sa Irskom

Nacionalistička partija Šin Fejn prvi put u istoriji osvojila najviše mandata na parlamentarnim izborima u Severnoj Irskoj. Potpredsednica partije koja se zalaže za ujedinjenje sa Republikom Irskom, Mišel O'Nil, izjavila je da pobeda predstavlja ključan momenat u Severnoj Irskoj i otvara put ka novoj eri.

Partija Šin Fejn dobila je na parlametnarnim izborima 27 poslaničkih mesta, tri više od njenog glavnog rivala Demokratske unionističke partije (DUP), koja je dobila 24 mandata, pokazuju zvanični rezultati.

Potpredsednica Šin Fejna Mišel O'Nil izjavila je da pojavljivanje te partije, kao najveće u Severnoj Irskoj, predstavlja ključan momenat i otvara put ka novoj eri.

"Ovo je ključan momenat za našu politiku i naš narod", rekla je O'Nil, nakon što je njena stranka po prvi put u istoriji osvojila najviše poslaničkih mesta u Severnoj Irskoj, preneo je Rojters.

Istakla je da bi sada trebalo da se vodi "iskrena debata" o ujedinjenju sa Republikom Irskom, za šta se zalaže ta partija, koja je nekadašnje političko krilo Irske republikanske armije (IRA).

Pobeda Šin Fejna na izborima ne znači da će referndum o ujedinjenju sa Irskom biti održan uskoro, piše agencija Rojters, koja ocenjuje da pobeda ima ogroman simboličan značaj, jer je tome okončan vek dominacije probritanskih partija, pretežno podržanih od strane protestantskog stanovništva regiona.

Inače, u Velikoj Britaniji održani su i lokalni izbori, na kojima je Konzervativna partija britanskog premijera Borisa Džonsona izgubila kontrolu nad opštinama u Londonu gde decenijama pobeđuje, pretrpevši neuspeh i u drugim gradovima i opštinama Ujedinjenog Kraljevstva.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво