Читај ми!

Sofija Sapega, devojka beloruskog opozicionog novinara osuđena na šest godina zatvora

Beloruski sud osudio je Sofiju Sapegu, devojku opozicionog novinara Romana Protaševiča, na šest godina zatvora zbog podsticanja društvene mržnje.

Sofija Sapega dvadesetčetvorogodišnja državljanka Rusije letela je sa svojim dečkom, blogerom koji kritikuje beloruskog lidera Aleksandra Lukašenka, na letu Rajanera iz Atine za Vilnjus u maju 2021. kada su ga beloruske vlasti preusmerile u Minsk, prenosi Rojters.

Belorusija je tada saopštila da je naredila da avion sleti nakon anonimne dojave da se u njemu nalazi bomba, a Protaševičc i Sapega su odmah privedeni, iako se pretnja bombom pokazala lažnom.

Preusmeravanje komercijalnog leta radi njihovog hapšenja izazvalo je bes međunarodne zajednice i podstaklo Evropsku uniju i Sjedinjene Američke Države da uvedu dodatne sankcije Belorusiji, navodi Rojters.

Protaševiču tek treba da se sudi, a o istrazi koja se vodi protiv njega ne zna se mnogo.

Bloger, koji je pobegao iz Belorusije 2019. godine, radio je kao urednik na poljskom kanalu Neksta lajv u aplikaciji za razmenu poruka "Telegram".

Ovaj kanal, koji je otvoreno neprijateljski raspoložen prema Lukašenku, odigrao je važnu ulogu u emitovanju i koordinaciji ogromnih protesta opozicije 2020.

субота, 20. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво