Читај ми!

Makron, predizborna renesansa Republike u pokretu

Centristička partija Emanuela Makrona Republika u pokretu menja ime u Renesansa dok francuski predsednik pokušava da osvoji većinu u parlamentu na izborima u junu.

Rebrendiranje stranke najavljeno je baš kada je trebalo da počne kampanja za parlamentarne izbore. Makron se nada da će obezbediti parlamentarnu većinu protiv konkurencije novog saveza levičarskih partija na čelu sa Žan-Likom Melanšonom i krajnje desničarskog Nacionalnog skupa Marin le Pen, koji nastoji da poveća broj mesta parlamentu.

Naziv Renesansa znači "uvek birati prosvetiteljstvo u odnosu na mračnjaštvo", rekao je generalni sekretar stranke Stanislas Guerini na konferenciji za novinare u Parizu.

Makronova koalicija je ranije koristila naziv Renesansa tokom predizborne kampanje za Evropu 2019.

"Političke stranke moraju da se iznova osmisle da bi nastavile da postoje", rekao je Gerini, upućujući na loše predsedničke rezultate dve bivše stranke vlade, Socijalista i Republikanske stranke, čiji su kandidati An Idalgo i Valeri Pekres imali kombinovani rezultat manji od sedam odsto na predsedničkim izborima prošlog meseca, na kojima je Makron u finalu pobedio kandidatkinju krajnje desnice Marin le Pen.

Promena imena stranke takođe ima za cilj da pomogne Makronovoj partiji da poboljša pozicije u lokalnoj upravi, što nije uspela da uradi u poslednjih pet godina.

"To će biti stranka naroda, otvorena za građane", rekao je Guerini i dodao da je svaka stručnost dobrodošla, posebno lokalnih izabranih zvaničnika koji bi mogli da se pridruže.

Makron je stvorio politički pokret U pokretu 2016. kada je bio ministar ekonomije, kao "sredstvo" za njegovu predsedničku kandidaturu 2017. Program je definisao kao "ni levo ni desno". Koristio je sopstvene inicijale, EM, i imao je rukom pisani logo, bez posebne boje, za razliku od krutih boja starog partijskog sistema.

U pokretu je tada preimenovan u Republika u pokretu za parlamentarne izbore 2017., na kojima je Makron osvojio većinu.

Na parlamentarnim izborima sledećeg meseca, nova "renesansna" stranka će se udružiti sa još dve centrističke stranke - tradicionalnim saveznicima u stranci MoDem, koja je podržala Makrona na predsedničkim izborima, kao i novom partijom Horizonti, koju je osnovao Makronov bivši premijer Eduard Filip. Oni će formirati koaliciju pod nazivom Ansambl (Zajedno).

Fransoa Bajru, šef stranke MoDem, rekao je na konferenciji za novinare u Parizu da koalicija centrista deli osećaj "ozbiljnosti" trenutnog raspoloženja političkih "podela" u Francuskoj. Smatra da su ideje opozicionih partija „radikalnije" i „rizičnije" za Francusku i Evropu.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво