Читај ми!

Kako Palestinci na Zapadnoj obali obeležavaju Bajram

Muslimani obeležavaju Ramazanski bajram – jedan od dva najveća praznika u islamu. Kako praznik dočekuju Palestinci na Zapadnoj obali – u Pojasu Gaze i u Jerusalimu?

Ponovo su, posle mesec dana posta, oživele kaldrmisane uličice Starog Jerusalima. Vernici kupuju novu odeću, slatkiše i praznične poslastice za trodnevni praznik koji počinje. Međutim, mnogi su se žalili jer su za ovogodišnji Bajram morali da izdvoje više novca nego ranijih godina.

"Ne mogu a da ne kažem da je ranije bilo bolje. Ekonomska situacija je loša i neka nam je bog u pomoći. Ali ljudi žele da proslave praznik", kaže Vede Halavani.

Tezge su prepune oraha, sušenog voća i bombona. Svi se nadaju dobroj zaradi, jer to kupci najčešće pazare. Veoma je živo i u Hebronu na Zapadnoj obali. Pijaca je preplavljena porodicama i decom koja uživaju u pripremama za svečani praznik.

U Pojasu Gaze živi milion i šeststo hiljada stanovnika, i uglavnom svi se snabdevaju na pijacama.

"Sve je poskupelo za 30 do 40 odsto. To je zbog političke i ekonomske situacije. Ruski rat u Ukrajini je uticao i na situaciju ovde", poručuje Osama Najar, stanovnik Kan Junisa.

Prodavnica ribe u Rafi snizila je cene sveže i usoljene ribe. Ona se obično kupuje prvog dana Ramazanskog bajrama. To je tradicija u Gazi.

"Situacija je loša. Kilogram ribe iz Izraela smo izvozili za 14 dolara, ali zbog teške situacije je prodajemo od šest i po do sedam i po dolara", naglašava Inrahim Hijazi, stanovnik Rafe.

Ramazanski bajram označava početak trodnevnog praznika, koji dolazi nakon svetog meseca ramazana kada muslimani razmenjuju poklone i posećuju porodicu, prijatelje i komšije.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво