Читај ми!

Koliko Italija zarađuje od prodaje oružja – koje zemlje ga kupuju

Italija, kao i mnoge druge evropske zemlje, odlučila je da izdvaja više za naoružanje, čak dva odsto od ukupnog BDP-a (trenutno je 1,41 odsto) kako se dogovorila sa NATO-om iako je razlog za to pre svega sukob između Rusije i Ukrajine. Nakon protivljenja Pokreta pet zvezda da poveća troškove do 2024, odlučila da taj rok produži do 2028. godine.

Italijanska vlada objavila je dokumente o ekonomskim troškovima za 2021. godinu, jer je prošla godina bila rekordna za vojnu industriju u svetu.

Prema izveštaju vlade, Italija je izvezla oružje u vrednosti od 4,6 milijardi evra, dok je uvezla u vrednosti od 679 miliona evra.

Rekord Italije u izvozu oružja bio je 2016. godine, kada ga je izvezla u vrednosti 15 milijardi evra.

Gde se izvozi oružje

Italija je prošle godine prodala oružje u 92 zemlje, od kojih se polovina nalazi u Evropskoj uniji (i pripadnice su NATO-a), što je ukupno 52 odsto.

Druga polovina je otišla zemljama poput Amerike, Velike Britanije, Kanade, Norveške, Turske, Albanije i Makedonije.

Na listi 25 zemalja kojima Italija najviše prodaje oružje – na prvom mestu je Katar, koji je zamenio Egipat, koji se 2021. godine nalazio na 18. mestu.

Slede evropske zemlje i članice NATO-a, zatim SAD i zemlje Azije.

U Evropi se na toj listi nalaze Francuska, Nemačka, Holandija.

Šta se prodaje

Najviše se prodaje vojni materijal, zatim delovi, usluge i tehnologija.

Avoni se najviše prodaju po ceni od 1,2 milijarde evra, zatim zemljane oružane snage od 890 miliona evra, bombe, rakete za 515 miliona evra.

Najviše se prodaje avion M-346 po ceni od 366 miliona evra, a koristi se u Italiji, Singapuru, Izraelu i Poljskoj.

Slede oklopna vozila "superav" 8X8 i oprema po ceni od 535 miliona evra.

Bombe i rakete se pod tom kategorijom prodaju po ceni od 515 miliona, a podrazumevaju se delovi raketnog sistema "albatros NG SE" (88 miliona evra), raketni potisnici "aster 30" (84 miliona), obalske baterije (30 miliona), 978 bombi MK-82 (18 miliona), delovi za rakete "metor" (18 miliona).

Municija se prodaje po ceni od 186 evra. Najprodavanija je minobacačka bomba: Italija je izvezla 47.400 delova po ceni od 71 milion evra.

Kompanije koje najviše izvoze naoružanje i opremu u Italiji su "Leonardo" (43,4 odsto) i "Iveko" (23,4 osto), zatim "MBDA Italija" (5,1 odsto) i "GE Avio" (3,8 odsto).

Ukupno je 141 italijanska kompanija izvezla naoružanja, što je 18 više nego u 2020. godini.

Naoružanje u svetu i nuklearno oružje

Rat u Ukrajini i odgovor zapadnih zemalja povećali su strah od eskalacije, kao i od nuklearnog rata.

Predsednik Rusije Vladimir Putin upozorio je ostatak sveta da će svaka spoljna intervencija u sukobu sa Ukrajinom imati posledice i biće shvaćena kao strateška pretnja koju Moskva neće moći da prihvati, te će odgovoriti spremno i oružjem kakvo nijedna druga zemlja nema.

Troškovi za naoružanje u svetu prošle godine su porasli za 0,7 odsto, prevazilazeći 2.000 milijardi dolara.

Za naoružanje su najviše potrošile Sjedinjene Američke Države, Kina, Indija, Velika Britanija i Rusija, koje zajedno čine 62 odsto od ukupnih troškova za naoružanje, izveštava Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI).

U odnosu na PIL, Rusija je u 2021. godini povećala troškove na 2,9 odsto, dostigavši 65,9 milijardi dolara, u momentu kada je ojačavala svoje snage na granici sa Ukrajinom.

Kako je ovo bila treća uzastopna godina u kojoj je Rusija ulagala novac za naoružanje, to je dostiglo 4,12 odsto od ukupnog PIL-a.

Posle Rusije, sledi Kina za povećanjem od 4,7 odsto u odnosu na 2020. godinu, te potvrđuje rast u ulaganju za naoružanje u poslednjih 27 godina.

Posledice

Nuklearni rat imao bi stravične posledice na ceo svet, a naročito na stari kontinent, s obzirom na to da i Rusija i Amerika imaju mnogo nuklearnog oružja od čega je mnogo toga i do pet puta jače od nuklearne bombe bačene na Nagasaki i Hirošimu 1945. godine, podseća list The Conversation.

Dodaje da je tome potrebno dodati i 1.600 komada oružja, koje poseduje svaka strana i koje mogu da pogode bilo koji cilj u svetu.

Ovi brojevi su blizu granica koje su dozvoljene sporazumom o smanjenju strateškog naoružanja 2011. godine, jedini koji je trenutno aktivan u kontroli nuklearnog naoružanja Rusije i Amerike.

Nuklearni arsenali ovih zemalja uključuju i naoružanje na kraći domet: Moskva ih ima oko 2.000, odnosno 10 puta više od Amerike, a njihovi ciljevi bi bili iznad svega u Evropi koja s druge strane takođe poseduje nuklearno naoružanje.

Polovina od 200 nuklearnih bombi i ostalog nuklearnog oružja se nalazi u Belgiji, Nemačkoj, Italiji, Holandiji i Turskoj, odsno zemljama NATO-a, dok se Sjedinjene Države nikada nisu jasno izjasnile o tome iako se u Italiji nalaze baze poput Avijana i Gedija.

Ni italijanska vlada nije nikada potvrdila postojanje američkog nuklearnog oružja u tim bazama.

U Evropi samo dve države imaju vlastito nuklearno naoružanje: Francuska i Velika Britanija i njihov broj prelazi nekoliko stotina.

Njihova snaga je takva da bi samo 40 glava Trident II-D5, koje je proizvela Lockheed Martin u Americi, bilo dovoljno da potpuno izbriše Moskvu sa lica zemlje kao i druge velike ruske gradove.

Čitava Evropa, istovremeno, plaši se moguće eskalacije sukoba i trećeg svetskog rata. Italijani se mahom ne slažu sa odlukom italijanske vlade da na vojni način podrži rat u Ukrajini i smatraju da bi bilo poželjno da se Italija drži po strani.

понедељак, 06. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара