Читај ми!

Britanski radnici suočeni sa rekordnom inflacijom, vrhunac se očekuje krajem godine

Praznik rada u Londonu je obeležen virtualnim okupljanjima. U realnom svetu, britanski radnici suočeni su sa rekordnom inflacijom, a bolje sutra očekuju tek za dve i po godine.

Prema zvaničnim statistikama, objavljenim u martu, cene u Britaniji su u poslednjih godinu dana skočile za sedam odsto. Vrhunac inflacije od devet procenata očekuje se krajem godine.

"Sledeće godine, Ujedinjeno Kraljevstvo očekuje najniži privredni rast i najviša inflacija u Grupi 7 najrazvijenijih zemalja sveta", kaže lider Laburističke stranke ser Kir Starmer.

S obzirom na složenu geostratešku sliku u postpandemijskom periodu i rat u Ukrajini, prosečna cena struje i gasa skočiće ove godine u dva navrata za preko pedeset posto.

Prosečna britanska porodica moraće da izdvoji dodatnih 500 funti godišnje. Iz Svetske banke date su preporuke.

"Kada je reč o potražnji, vlade mogu da pospeše energetsku efikasnost postavljanjem termičke izolacije na građevinske objekte ili povećanjem dozvoljene granice za količinu izduvnih gasova automobila. Kada je reč o ponudi, ovo je prilika da vlade pospeše ulaganja u tehnologije obnovljive energije. Time se istovremeno smanjuju troškovi proizvodnje energenata i postiže energetska bezbednost", navodi ekonomista Svetske banke Piter Nagl.

Nastavljaju se ulaganja u čistu energiju 

Iako je san o stoprocentnoj čistoj energiji dalji nego pre pandemije, ulaganja se nastavljaju.

"Reč je ogromnoj strategiji da se do 2030. godine snagom vetra u priobalju proizvede 50 gigavata, što je skoro polovina britanskog kapaciteta proizvodnje električne energije", najavljuje britanski premijer Boris Džonson

Za razliku od većine evropskih zemalja, Britanija je pre rata u Ukrajini uvozom iz Rusije namirivala samo tri odsto potreba za zemnim gasom.

Džonson kaže da će se po jedan nuklearni reaktor graditi na svakih osam umesto svakih deset godina.

"Istovremeno, razumno se odnosimo prema domaćem prirodnom gasu i fosilnom gorivu. Izdavaćemo licence za njihovu eksploataciju u Severnom moru i nećemo ih uvoziti iz inostranstva, uključujući tu i Rusiju", rekao je Džonson.

Britanci očekuju smanjenje PDV-a na gorivo 

Komplikovana geopolitička računica, koja uključuje zbivanja u Ukrajini, ali i u Kini i Venecueli, navodi na očekivanja pada cene goriva.

No, u međuvremenu Britanci na pumpama za litar benzina plaćaju funtu i 62 penija, a za dizel funtu i 75 penija. Od vlade očekuju smanjenje PDV-a na gorivo. Troškove duž lanca snabdevanja dodatno pospešuje Bregzit.

"Udruženje auto-prevoznika je potvrdilo da su troškovi transporta dobara iz ovog dela Ujedinjenog Kraljevstva u Severnu Irsku porasli za 27 odsto u prvoj godini primene protokola sa Evropskom unijom. Granica na Irskom moru šteti našoj privredi i stabilnosti Severne Irske", ističe potpredsednik poslaničkog kluba Demokratske partije unionista Džefri Donaldson.

Četiri od svakih pet Britanaca osećaju posledice rasta cena. Kakav-takav oporavak očekuje se tek u trećem kvartalu 2024. godine. Do tada će ispod praga siromaštva, tvrde statističari, pasti još milion i trista hiljada Britanaca, uključujući tu i pola miliona dece.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво