Potpisivanje sporazuma o američkom radaru

Šefovi američkog Stejt departmenta i češke diplomatije Kondoliza Rajs i Karel Švarcenberg potpisaće u Pragu sporazum o razmeštanju radara američkog antiraketnog štita u Češkoj.

Rajsova i Švarcenberg potpisuju samo glavni sporazum o radaru u vojnom poligonu Brdi, južno od Praga.

Taj sporazum bi, prema prvobitnim planovima, zajedno sa 10 raketa presretača u Poljskoj, kompletirao evropsku bazu američkog štita u Evropi.

Jednako važan, prateći sporazum koji reguliše boravak američkih vojnika, Prag i Vašington ne uspevaju da usaglase, jer ne mogu da se dogovore kome će preduzeća angažovana oko baze u Češkoj plaćati poreze.

Takođe, nije spreman ni sporazum o naučnoj saradnji koji bi omogućio da se češki naučnici i preduzeća uključe u američki razvoj protivraketne odbrane i tako dobiju pristup najrazvijenijim tehnologijama.

Protivnici američkog štita u Češkoj 

Rajsovu u Pragu ne očekuju samo vatreni zagovornici američke baze u Češkoj, kao što je premijer Miroslav Topolanek, već i protivnici radara koji se spremaju da izađu na Vaclavski trg i time upozore da većina, čak 68 odsto Čeha, odbija američki radar.

"Potpisivanje sporazuma u ovom trenutku je krupna politička greška. To je vrsta sporazuma o kakvom po ustavu mora da odluči parlament, a u njemu dovoljno glasova za američki radar nema", upozorio je potpredsednik donjeg doma parlamenta, poslanik opozicionih socijaldemokrata Lubomir Zaoralek.

Lider socijaldemokrata Jirži Paroubek zatražio je da Češka sačeka sa potpisivanjem sporazuma, jer, kako je rekao, "administracija sledećeg američkog predsednika ne mora da bude jednako orna kao sadašnja za krstaške pohode u želji da diriguje svetom".

Problem za definitivno "da" radaru predstavlja i najmanji partner u vladi, Stranka zelenih, koja insistira da je američki radar prihvatljiv isključivo kao deo zajedničke odbrane NATO-a i pod njegovom, a ne američkom komandom.

Evropsku bazu američkog antiraketnog štita u Češkoj i Poljskoj žestoko odbija i Rusija, čiji su zvaničnici poslednjih dana najavljivali da jedino što bi razvejalo njihovu sumnju da je štit uperen protiv Rusije jeste stalno prisustvo ruskih vojnih inspektora u bazama.

Češki vicepremijer za evropska pitanja Aleksandar Vondra ponovio je da su za Češku prihvatljive samo povremene inspekcije, a da SAD, prema sporazumu o radaru, ne može ništa da dogovori sa Rusijom bez saglasnosti Čeha.

"Ako Rusima to treba, neka dođu kod mene da razgovaraju. Neću ja da im to nudim kao toplo pivo", kazao je šef češke diplomatije.

Pod znakom pitanja američki štit u Poljskoj 

Za sada je pod znakom pitanja i raketni deo evropske baze štita u Poljskoj, jer je poljski premijer Donald Tusk u petak odbio kao nezadovoljavajuću najnoviju američku ponudu vojne pomoći Poljskoj za pristanak na štit.

Juče su se neočekivano i neplanirano sastali u Vašingtonu šef poljske diplomatije Radoslav Šikorski i Kondoliza Rajs u pokušaju da spasu pregovore.

Sastanak, prema rečima Šikorskog, nije doneo prekretnicu, ali je, kako je naglasio, moguć do kraja meseca.

Poljski dnevnik "Žečpospolita" pozivajući se na američke izvore piše da je Rajsova dala Varšavi novi predlog budućeg ugovora o strateškom vojnom partnerstvu SAD i Poljske, koji je Varšava tražila kao političku garanciju.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво