Grčka pred mogućom epidemijom

Vlasti severoistočne Grčke ispituju mogućnost izbijanja kongo-krimske hemoragične groznice, nakon što je prošle nedelje jedna žena umrla, a desetogodišnji dečak primljen u bolnicu, izvestili su danas mediji.

Vlasti su saopštile da je prošle nedelje od kongo-krimske hemoragične groznice umrla 49-godišnja žena iz mesta Komotini, oko 800 kilometara od Atine, pošto ju je ubo oboleli krpelj, prenela je agencija MIA.

Virus, od koga umre oko 30 odsto hospitalizovanih pacijenata, prenose domaće životinje, a raširen je u Africi, istočnoj Evropi i Aziji.

Grčki medicinski eksperti iz Centra za bolesti će uraditi testove krvi uzete od desetogodišnjeg dečaka koji je pre četiri dana primljen u bolnicu u mestu Aleksandropulis, u blizini turske granice.

"Za nekoliko dana ćemo znati da li je u pitanju epidemija", izjavio je jedan od lokalnih policajaca, dodavši da će lokalni veterinari pregledati i testirati na groznicu domaće životinje.

Groznica je prvi put izbila 1944. godine na Krimu, a kasnije je identifikovan izvor bolesti koja se pojavila 1956. godina u Kongu.

Slučajevi ove bolesti zabeleženi su na Kosovu, u Albaniji, Iranu, Pakistanu i Južnoj Africi, a simptomi su glavobolje, bolovi u leđima, povraćanje, modrice i krvarenje iz nosa.

Prema izveštaju Svetske zdravstvene organizacije, bolest može da se leči, ali je potpun oporavak spor.

Ukoliko se na vreme ne pruži adekvatno lečenje, pacijent, najčešće, umire u drugoj nedelji bolesti.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи