Nastavljen samit G8

Lideri G8 traže od zemalja proizvođača nafte da povećaju proizvodnju kako bi se zaustavio rast cena. Privredno najjače zemlje sveta dogovorile su se do 2050. godine smanje emitovanje štetnih gasova za 50 odsto.

Lideri osam industrijski najrazvijenijih zemalja i Rusije pozvali su zemlje proizvođače nafte da kraktoročno povećaju proizvodnju i preradu kako bi se zaustavio rast cena na svetskom tržištu.

G8 zabrinut je zbog visokih inflatornih pritisaka na svetsku ekonomiju na koja utiču povećanje cena sirovina, posebno "nafte i hrane", a koji "predstavljaju ozbiljnu opasnost po stabilnost svetskog rasta" i ugrožavaju najsiromašnije.

U deklaraciji o ekonomiji koja je objavljena na samitu G8, lideri najmoćnijih zemalja sveta - SAD, Velike Britanije, Rusije, Francuske, Nemačke, Kanade, Japana i Italije, indirektno su pozvali Kinu da devalvira svoju monetu juan.

Dogovor G8 o smanjenju emitovanja štetnih gasova

Lideri osam privredno najjačih zemalja sveta dogovorili su se da do 2050. godine prepolove emitovanje štetnih gasova koji izazivaju efekat staklen bašte.

Japanski premijer Jasuo Fukuda rekao je da taj dugoročni cilj "ne može biti postignut bez doprinosa ostalih velikih emitera" i najavio da će lideri G8 na sutrašnjem sastanku s liderima najsnažnijih zemalja u razvoju zatražiti njihovu saradnju na tom planu.

Na sutrašnjem sastanku će osim lidera G8 učestvovati i predstavnici drugih jakih privrednih zemalja, poput Kine, Indije, Indonezije, Brazila i Južne Afrike.

Američki predsednik Džordž Buš je, prema neimenovanom zapadnom izvoru, "obećao samo stabilizaciju" emisije gasova do 2025. godine.

Novac zemljama u razvoju

Veći deo novca koji na samitu grupe G8 treba da se izdvoji za energetske investicije, ići će u Afriku, rekao je britanski premijer Gordon Braun.

Lideri G8 su izdvojili 6 milijardi dolara za tri fonda koje vodi Svetska banka i 44 milijarde, na projekte za manju emisiju ugljenika, prekid uništavanja šuma i pomoć nacijama da se prilagode klimatskim promenama.

Braun kaže da će ta sredstva uz privatno finansiranje, do 2012. godine iznositi oko 150 milijardi dolara, kao investicija u zemljama u razvoju.

Zimbabve na G8

Lideri najrazvijenijih zemalja sveta su se na današnjem samitu u Japanu, između ostalog, složili i da je potrebno od UN tražiti uvođenje sankcija Zimbabveu. To je rekao italijanski premijer Silvio Berluskoni.

"Potreba i hitnost situacije ukazuju na nužnost uvođenja sankcija Saveta bezbednosti UN", i rekao je Berluskoni i dodao da je "čak i Rusija odlučila da podrži tu odluku, koja, kako mi izgleda, treba da bude jednoglasna".

Ruski zvaničnik Aleksandar Pankin, koji se obratio novinarima u okviru samita G8, izjavio je ranije da je Rusija protiv uvošenja sankcija Zimbabveu "jer one nisu najbolji način", kao i da želi nastavak pregovora kako bi ta zemlja izašla iz krize.

Sedam afričkih zemalja učesnica samita G8, takođe se usprotivilo uvođenju sankcija Zimbabveu, uz obrazloženje da one "neće ničemu služiti".

Kritika zbog gozbe

Mnogi britanski listovi su kritikovali lidere G8 i njihove supruge zbog neprimernog gošćenja jelom i pićem na samitu u Japanu, gde je svetska prehrambena kriza jedna od glavnih tema razgovora.

Dnevnik "Indipendent" donosi tekst pod naslovom "Uz kavijar i morske ježeve lideri G8 raspravljaju o prehrambenoj krizi", dok "Tajms" piše da se "lideri G8 naslađuju sa osam jela, posle diskusije o nestašici hrane u svetu".

List "San" je objavio fotografiju izgladnelog afričkog dečaka uporedo sa slikama lidera G8 za vreme večere i jelovnika, prenela je agencija Kjodo.

Listovi donose detalje o gošćenju lidera G8, pri čemu "Tajms" objavljuje ceo meni, uključujući vina. "

Međunarodne humanitarne organizacije "Spasimo decu", sa sedištem u Britaniji, koja je nazvala lidere "licemerima" zbog uživanja u jelima dok traje nestašica hrane u svetu.

U članku pod naslovom "Samit koji je teško progutati" dnevnik "Dejli mejl" piše: "Pre samo dva dana Gordon Braun nas je sve pozvao da prestanemo da bacamo hranu i da povedemo bitku protiv rasta cena i globalnog pomanjkanja hrane. Juče su, medjutim, premijer (britanski) i drugi svetski lideri sedeli i častili se za stolom sa 18 ekstravagantnih gastronomskih specijaliteta na samitu G8 u Japanu čija je glavna tema prehrambena kriza".

 Lažna dojava

Na Novom aerodromu Čitose, na Hokaidu, gde se održava samit, danas je evakuisano 215 putnika i članova posade jednog aviona zbog informacije da se u letelici nalazi bomba.

Jedan putnik, starosti oko 70 godina, rekao je pre samog uzletanja aviona da on u svom prtljagu ima bombu. Ipak, tokom policijske pretrage aviona utvrdjeno je da u letelici nije bilo eksplozivne naprave, a policija je pijanog muškarca koji je izazvao incident zadržala na ispitivanju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво