Dogovorena razmena zarobljenika sa Hezbolahom

Kabinet premijera Ehuda Olmerta potvrdio je da je Izrael potpisao dogovor o razmeni zatvorenika sa libanskom radikalnom islamističkom organizacijom Hezbolahom, uz posredovanje Ujedinjenih nacija.

U saopštenju iz premijerovog kabineta se navodi da je glavni izraelski pregovarač za oslobođanje otetih izraelskih vojnika, Ofer Dekel, potpisao dogovor u nedelju, pošto se u Evropi sastao sa nemačkim posrednikom, koga su UN zadužile da pregovara o razmeni.

U saopštenju se dodaje da potpisivanje prethodi razmeni, ali se navodi da je ona uslovljena još nekim komponentama, ali se o tome, međutim, ne navode detalji.

Ranije danas su svetske novinske agencije, pozivajući se na libanske političke izvore, objavile da su dve strane potpisale dogovor i da će se ove nedelje utvrditi datum razmene.

Isti izvori su rekli da je među potpisnicima sporazuma vođa Hezbolaha šeik Hasan Nasralah.

Na osnovu dogovora će petoro Libanaca biti oslobođeno iz izraelskih zatvora, a Hezbolah će predati otete vojnike, za koje se misli da su mrtvi.

Gerilci proiranskog Hezbolaha oteli su dvojicu rezervista, Ehuda Goldvasera i Eldada Regeva u prekograničnom napadu 12. jula 2006, što je izazvalo drugi libanski rat.

Na početku rata Olmert nije hteo da pregovora o razmeni, a posle 34 dana sukoba oni su ostali u zarobljeništvu.

Izraelski premijer je pre desetak izneo procene da vojnici nisu više živi i da su najverovatnije ubijeni ubrzo nakon otmice.

Do sada se pretpostavljalo da su oteti rezervisti ranjeni u prekograničnom napadu, u kome su još trojica izraelskih vojnika ubijena.

U ratu završenom prekidom vatre 16. avgusta poginulo je 1.200 ljudi u Libanu, uglavnom civila, kao i 160 Izraelaca, najviše vojnika.

Izraelskim bombardovanjem i kasnijom kopnenom ofanzivom naneta je velika materijalna šteta u Libanu.

Na osnovu dogovora, Izrael će takođe predati tela oko 200 Arapa ubijenih u raatu ili prilikom ubacivanja na sever tokom godina, a Hezbolah će vratiti posmrtne ostatke izraelskih vojnika.

Precizira se da Izrael vraća tela osam gerilaca Hezbolaha kao i tela desetina mrtvih palestinskih boraca.

Libanski izvori očekuju da do razmene dođe sredinom ove nedelje.

Izraelski mediji takođe najavljuju da će razmena početi u cetvrtak i da će imati tri faze, a da je danas počela ekshumacija tela neprijatelja sahranjenih na severu Izraela.

Jedan neimenovani izraelski zvaničnik izrazio je uverenje da će se sledeće nedelje vratiti oteti vojnici.

Među libanskim zatvorenicima će biti oslobođen u jevrejskoj državi ozloglašeni Samir Kantar, koji služi doživotnu kaznu za ubistvo izraelskog policajca, kao i jednog Izraelca i njegove male kćerke, prilikom upada na sever zemlje 1979.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво