Читај ми!

Stoltenberg: Ukrajina nije članica NATO-a, ne planiramo da tamo šaljemo vojnike

Jens Stoltenberg poručuje na NATO nema nameru da šalje borbene jedinice u Ukrajinu, u slučaju napada Rusije. Fokusiramo se na pružanje podrške Kijevu, kaže generalni sekretar Alijanse, dodajući da postoji razlika između članica NATO-a i onih koje to nisu – Ukrajine.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je na pitanje Bi-Bi-Sija da li će Alijansa poslati vojnike u Ukrajinu u slučaju ruske invazije, odgovorio da to nije u planu.

"Nemamo plan da pošaljemo borbene jedinice NATO-a u Ukrajinu... fokusiramo se na pružanje podrške", rekao je Stoltenberg.

Kaže da postoji razlika između toga kada je neko članica NATO-a i snažan i visokocenjen partner kao Ukrajina.

Oglasila se i britanska šefica diplomatije Liz Tras, koja je rekla da je malo verovatno da će se britanski vojnici uz Ukrajince boriti protiv Rusa.

O članstvu Ukrajine u NATO-u danas je govorio ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. Kaže da Ukrajina nije spremna da postane članica NATO-a i da njeno članstvo neće doneti korist Alijansi.

Moskva, inače, traži bezbednosne garancije od Vašingtona i Alijanse, između ostalog i da Ukrajina i Gruzija neće postati članice NATO-a.

"Danas šaljemo zvaničan zahtev našim kolegama u zemlje Alijanse i OEBS-a preko Ministarstva spoljnih poslova, sa hitnim zahtevom da objasne kako nameravaju da ispune bezbednosne garancije", poručio je Lavrov.

I dok Zapad svakodnevno upozorava da je moguća invazija Rusije na Ukrajinu, budući da je stotinu hiljada ruskih vojnika na granici s tom zemljom, Moskva ponavlja da joj to nije namera.

"Mi ne želimo rat. Uopšte nam nije potreban. A oni koji ga podstiču, posebno sa Zapada, oni prate svoje sebične izmišljotine", izjavio je sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev.

Kaže i da sami Ukrajinci, uključujući i zvaničnike, izjavljuju da nema nikakve pretnje, dok američki zvaničnici tvrde da postoji pretnja i da su spremni da se bore, isporučujući Kijevu oružje.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво