Читај ми!

Švedska zakopava nuklearni otpad na 100.000 godina

Švedska vlada je dala zeleno svetlo za izgradnju skladišta u kojem će se narednih 100.000 godina čuvati nuklearni otpad, uključujući i potrošeno nuklearno gorivo.

Plan švedske vlade je da se otpad i nuklearno gorivo, koje će reaktori koristiti dok ne budu ugašeni, zakopaju na 500 metara dubine u stenama blizu nuklearne elektrane Forsmark.

Nakon 70 godina, kada se tuneli popune, biće napunjeni posebnom glinom kako bi se sprečio ulazak vode i objekat će biti zapečaćen.

"Naša generacija mora da preuzme odgovornost za nuklearni otpad. Ovo je rezultat 40 godina istraživanja i biće bezbedno 100.000 godina", rekla je ministarka za zaštitu životne sredine Anika Strandhal novinarima na konferenciji za medije.

Ističe da će skladište obezbediti Švedskoj da može da koristi nuklearnu energiju sa ciljem da postane prva razvijena zemlju na svetu bez fosilnih goriva.

Otkako su počele sa radom sedamdesetih godina 20. veka, švedske nuklearne elektrane su proizvele oko 8.000 tona veoma radioaktivnog otpada, uključujući istrošeno nuklearno gorivo.

Šta sa nuklearnim otpadom – pitanje za glavobolju 

Odluka Švedske dolazi u trenutku kada je obnovljeno interesovanje za nuklearnu energiju, koju mnoge zemlje vide kao suštinsku fazu tranzicije ka kraju upotrebe fosilnih goriva. 

Šveđani su 1980. godine glasali za postepeno ukidanje nuklearne energije, ali stavovi se godinama menjaju.

Najuticajnije švedske političke stranke sklopile su dogovor o nuklearnoj energiji 2016. godine, složivši se da postojećih šest reaktora može da nastavi sa radom, kao i da se na postojećim lokacijama može izgraditi desetak novih reaktora.

Međutim, rasprostranjeno je mišljenje da je izgradnja novih postrojenja neisplativa, osim ako buduća vlada ne obezbedi velikodušne subvencije.

Šta raditi sa nuklearnim otpadom – pitanje je koje zadaje glavobolju otkako su prve nuklearne elektrane na svetu puštene u rad pedesetih i šezdesetih godina prošlog veka.

Međunarodna agencija za atomsku energiju procenjuje da postoji oko 370.000 tona radioaktivnog potrošenog nuklearnog goriva koje se čuva u privremenim skladištima širom sveta.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво