Status kvo u odnosima Moskve i Londona

Prvi susret ruskog predsednika Dmitrija Medvedeva i britanskog premijera Gordona Brauna nije doprineo otpoljavanju bilateralnih odnosa koji su na najnižem nivou od kraja hladnog rata.


Razgovor na marginama samita G8 najbogatijih država sveta u Japanu, podgrejali su nade da bi mogli da se prevaziđu sporovi oko zajedničkog naftnog projekta "TNK-BP" u vrednosti od 38 milijardi dolara i problemi Britanskog saveta u Rusiji.

Medvedev i Braun srdačno su se rukovali i istakli velike potencijale rusko-britanskih odnosa, ali značajniji napredak nije ostvaren.

Medvedevljev savetnik za spoljnu politiku Sergej Prihodko je rekao da je šef ruske države predložio fokusiranje na podizanje odnosa na normalan nivo.

Braun je, prema njegovim rečima, izneo ideje o problemima u bilateralnim odnosima, uklučujući Britanski savet i naftne kompanije, dok je Medvedev objasnio rusku poziciju i založio se za "izrađivanje dugoročnog pristupa saradnji".

Odnosi Moskve i Londona znatno su se pogoršali nakon što je Rusija odbila da isporuiči Andreja Lugovoja, optužneog da je u 2006. godine Londonu otrovao Aleksandra Litvinjenka, jednog od istaknutih kritičara Kremlja.

"Naravno da je premijer postavio pitanje tri najznačajnija spora koja imamo s Rusijom. To je slučaj Litvinjenko, pitanje u vezi s "BP" i pitanje u vezi s Britanskim savetom", rekao je Braunov portparol.

"TNK-BP", preduzeće 50 odsto u vlasništvu "ritiš petroleuma", a 5 odsto u rukama četiri povezana ruska milijardera, osnovano je 2003. godine uz blagoslov Kremlja.

Ono doprinosi četvrtini prodaje nafte "BP-a", a ukupan profit prošle godine je bio 5,7 milijardi dolara.

Ranije ove godine, ruski suvlasnici su optužili izvršnog direktora da radi u prilog britanske strane.

Njihovi protesti su praćeni akcijama ruskih poreskih vlasti, bezbednosnim problemima i sudskim procesima, za koje mnogi smatraju da pokazuju nameru Kremlja da primora tu kompaniju da prihvati državu kao partnera.

Prihodko je za ruske medije povodom pitanja "TNK-BP" rekao da je Medvedev kazao da svi moraju da se pridržavaju propisa, što ukazuje da neće biti ustupaka Moskve po tom pitanju.

Prema rečima Prihotka i portparola britanskog premijera, Medvedev i Braun su više od polovine razgovora posvetili globalnim ekonomskim pitanjima.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво