Читај ми!

Predsednik Italije nije izabran u prvom krugu

Parlament Italije nije u prvom krugu izabrao predsednika države pošto nijedan kandidat na tajnom glasanju nije dobio dovoljan broj glasova, a novo glasanje zakazano je za danas.

Oko 1.000 članova dva doma parlamenta, Doma poslanika i Senata, i predstavnici regija i autonomnih pokrajina počeli su da glasaju u ponedeljak posle podne za izbor naslednika Serđa Matarele, a pobedniku tajnog glasanja u parlamentu potrebna je dvotrećinska većina u bilo kojem od tri kruga izbora.

Glasanje se ponavlja sve dok jedan od kandidata ne dobije dovoljno glasova.

U prva tri glasanja to su 672 glasa, a ukoliko niko od kandidata ne uspe da prođe ova tri kruga, u narednim glasanjima cenzus se svodi na 505 glasova potrebnih za izbor.

Aktuelni premijer Mario Dragi se najčešće pominje iako je on sam do sada izbegavao bilo kakav komentar na eventualni izbor, mada je on zapravo jedini s kojim su saglasne sve strane.

Kao potencijalna predsednica u igri je Marija Elizabeta Kaselati, koja se u istoriju Italije već upisala kao prva predsednica Senata.

Ulozi su se promenili pre dva dana, nakon što se Silvio Berluskoni povukao iz igre. Umesto njega pominje se Đani Leta, njegov bliski saradnik.

Tu je i Pjer Ferdinando Kasini, ali i još dosta imena o kojima se priča među strankama. Mateo Renci se nada da će do četvrtka biti poznat naslednik Serđa Matarele.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво