Читај ми!

"Udar Neptuna" u Sredozemnom moru, zvezda manevara nosač aviona "Truman"

Počinje velika pomorska vežba NATO-a u Sredozemnom moru "Udar Neptuna 2022" i trajaće do 4. februara. Zvezda ovih mediteranskih manevara je američki nosač aviona "Hari S. Truman", koji može da ponese do 90 aviona. Mornarice Rusije, Kine i Irana proteklih dana uvežbavale su se u Omanskom zalivu.

Pomoćnik američkog sekretara odbrane Džon F. Kirbi rekao je da će se SAD pridružiti drugim članica NATO-a "u koordinisanim pomorskim manevrima, obuci za protivpodmornička dejstva i dalekometne udare".

"Udar Neptuna 2022" planira se još od 2020. godine i nije povezan sa trenutnim dešavanjima oko Ukrajine, iziričiti su iz Pentagona.

Vežbom će rukovoditi viceadmiral Judžin Blek, komandant američke Šeste flote smeštene u Napulju.

Ni Kirbi ni zvaničnici američke mornarice nisu precizirali koji će se još brodovi naći u pratnji nosača "Trumana".

Prošlog meseca posada ovog velikog broda uvežbavala se sa američkim razaračima, naoružanim raketama različitih dometa.

I ruski brodovi u Sredozemlju

Mornarice Rusije, Kine i Irana proteklih dana uvežbavale su se u Omanskom zalivu.

Neki od elemenata pomorske vežbe "Pomorski bezbednosni pojas 2022" bili su artiljerijsko gađanje ciljeva na moru, zajedničko manevrisanje, kao i potraga i oslobađanje broda kojeg su zaposeli pirati.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da deo brodova iz Omanskog zaliva nakon vežbe direktno plovi u Mediteran, gde će ih čekati brodovi iz Crnomorske flote.

Oni će se privremeno pridružiti stalno zadejstvovanoj pomorskoj grupi ruske ratne mornarice u Sredozemnom moru, kako je navedeno. To znači da će u Mediteranu u istom trenutku biti veliki broj i ruskih i američkih brodova.

Tenzije u Sredozemnom moru se neće smiriti ni u februaru i martu za kada je NATO najavio nove pomorske manevre "Dynamic Manta 2022".

Takođe, za mart i april predviđen je niz vežbi NATO-a u Norveškoj, objedinjenog naziva "Hladni odgovor 2022", na kojima će ukupno učestvovati do 35.000 vojnika iz 26 članica tog vojnog saveza.

Nakon ukrajinske krize, tenzije između Rusije i NATO-a mogle bi dobiti i pomorsku dimenziju ukoliko Moskva odluči da u isto vreme održi sopstvenu vežbu u Severnom moru.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи