Pružena ruka talibanima

Uz neviđene mere bezbednosti u Londonu, učesnici konferencije o Avganistanu odlučili da pokrenu proces pomirenja sa talibanima. Dogovoreno da do kraja godine avganistanske snage bezbednosti preuzmu kontrolu od međunarodnih snaga u nekoliko provincija.

Učesnici međunarodne konferencije o Avganistanu, na kojoj se raspravlja o prenosu kontrole NATO-a na avganistanske snage bezbednosti, odlučili su da pokrenu proces pomirenja sa talibanima, borbu protiv korupcije, razvoj privrede i regionalnu saradnju.

Konferencija u Londonu održava se svega nedelju dana nakon što su talibani izveli organizovan napad na državne institucije i civilne objekte u centru Kabula, a NATO odao priznanje avganistanskim snagama bezbednosti zbog efikasne reakcije na napade bombaša.

Avganistanski predsednik Hamid Karzai apelovao je na međunarodnu zajednicu da nastavi sa pružanjem podrške snagama bezbednosti te zemlje i najavio da će snage bezbednosti do kraja ove godine preuzeti kontrolu u nekim provincijama.

Ipak, Karzai je rekao da će kontrolu u svim provincijama avganistanske snage bezbednosti preuzeti tek 2015. godine i da očekuje da će međunarodne trupe u zemlji ostati još najmanje deset godina.

Karzai je najavio plan o uključivanju talibanskih boraca u društvo i ocenio da se Avganistan kreće "polako ali sigurno ka cilju - miru i stabilnosti".

Avganistanski predsednik je apelovao na podršku susednih zemlja, posebno Pakistana i naftom bogate Saudijske Arabije.

Braun: Odlučujući trenutak

Otvarajući jednodnevni skup, britanski premijer Gordon Braun ocenio je da je sada "odlučujući trenutak za međunarodnu saradnju koja treba da pomogne avganistanskom narodu da upravlja sopstvenom zemljom".

Braun je najavio da će ciljevi, postavljeni na konferenciji, biti povećanje broja avganistanskih vojnika na 171.600 i policajaca na 134.000 do oktobra 2011. godine.

Generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen apelovao je uoči skupa da se uz angažovanje stranih vojnika koje je označio kao "žrtvovanje", odredi jasan politički plan za budućnost Avganistana.

Konferenciji prisustvuju i američka državna sekretarka Hilari Klinton i generalni sekretar UN Ban Kimun.

Klinton izjavila je da je "neophodno sarađivati sa neprijateljima" da bi se u Avganistanu uspostavio mir.

"Morate biti spremni da sarađujete sa neprijateljima ako hoćete da se okonča pobuna", rekla je Klintonova.

Konferenciju u Londonu prate nezapamće mere bezbednosti, a nedelju uoči podolaska 70 zvaničnika, Velika Britanija je podigla nivo opasnosti od terorističkih napada sa "značajnog" na "ozbiljan", što, praktično, znači da je takav razvoj događaja vrlo verovatan.

Ne bi li donekle smirili javnost, najpoznatiji britanski špijuni, slavni MI5, saopštili su da "prate oko 2.000 osoba za koje se sumnja da su umešani u planiranje terorističkih napada, kao i 30 akcija za koje se sumnja da bi mogle biti okončane nekom vrstom napada".

Saudijska Arabija posrednik u pregovorima 

Saudijska Arabija prihvatiće da bude posrednik u obezbeđivanju mira i stabilnosti u Avganistanu ukoliko budu zadovoljeni njeni uslovi, izjavio je saudijski ministar inostranih poslova Saud al Fejsal.

"Za učestovanje Saudijske Arabije imamo dva uslova - da Avganistan zvanično to zatraži i da talibani pokažu spremnost da učestvuju u pregovorima prekidanjem veza sa teroristima, kao i da to dokažu", rekao je Fejsal novinarima u Londonu.

Fejsal je dodao da pregovori sa talibanima neće biti mogući niti će se na njima postići nešto ukoliko talibani ne prestanu da pružaju utočište Osami bin Ladenu, jer na pregovore neće dolaziti sa pozitivnim stavom.

Fajsel je takođe ocenio da je važna tema današnje konferencije u Londonu promena politike u Avganistanu, odnosno konstatacija da rešavanje avganistanskog pitanja nije samo vojno pitanje, već i političko i privredno.

Rat protiv terorista će biti uspešan ukoliko dođe do pomirenja među Avganistancima, a teroristi budu izolovani, rekao je Fajsel.

Predsednik Obama objavio je početkom decembra novu strategiju Sjedinjenih Američkih Država za Avganistan, koja predviđa slanje dodatnih 30.000 vojnika čime bi njihov broj dostigao gotovo 100.000.

Obama je tada istakao da su Australija, Francuska, Rusija i Italija ključni partneri SAD u strategiji za Avganistan.

Sa 9.500 vojnika, Britanija ima drugi po veličini vojni kontingent u Avganistanu.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво